Liderii USR-PLUS susțin că votul din Parlament arată că alegerea primarilor în două tururi este sacrificată pentru declanșarea alegerilor anticipate.

”Votul de astăzi de la moțiunea de cenzură arată că a fost întemeiată temerea noastră că alegerea primarilor în două tururi este sacrificată pentru declanșarea alegerilor anticipate. Ar fi existat cu siguranță variante mai bune, dacă s-ar fi dorit. Iar problema putea fi rezolvată demult, încă din noiembrie 2019. Dar partidele aparținând vechii clase politice au ales, din păcate, în numele românilor.Și tot vechea clasă politică a decis, ignorând binele românilor și punând mai presus bunăstarea baronilor locali, ca președinții de consilii județene să nu fie aleși în două tururi”, a scris liderul PLUS, Dacian Cioloș, pe Facebook.

El a criticat faptul că Guvernul Orban a adoptat marți, într-o ședință maraton, 25 de OUG-uri, dar nu și una care să întărească democrația locală.

”Prin urmare, avem toate șansele ca președinții de CJ-uri să fie aleși după formula PSD, adoptată de Guvernul Dăncilă.Acum, dacă vor să-i convingă pe oameni că nu este vorba de vreo înțelegere de tip USL 2, reprezentanții PNL au obligația să accepte discuții cu celelalte partide anti-PSD pentru ca dreapta să prezinte la locale candidați unici. Altfel, vom avea în continuare, cel puțin patru ani de acum încolo, primari incompetenți și corupți, primari bine înșurubați în scaun și bine mufați la conducta banului public”, a afirmat Cioloș.


”Vechea clasă politică a omorât votul în două tururi! Moțiunea de cenzură de astăzi este o gură de oxigen pentru Gabriela Firea și pentru administrația PSD. Votul în două tururi era garanția că bucureștenii ar fi scăpat cu siguranță de cel mai incompetent primar pe care Capitala l-a avut vreodată”, a susținut USR București.

Înainte de vot, candidatul PLUS la Primăria Capitalei, Vlad Voiculescu, afirmase că o cădere a Guvernului ar reprezenta dovada unei înțelegeri între PNL, PSD și UDMR în vederea menținerii sistemului de alegeri locale într-un singur tur de scrutin.

”Oare avem din nou un Guvern care vrea să cadă și nu să guverneze? Oare după ziua de azi vom constata din nou că baronii locali au făcut o înțelegere împotriva oamenilor? Oare PNL, PSD, UDMR s-au înțeles și au făcut așa încât să fie bine pentru ei încă vreo 4 ani? Cel mai important: oare nu cumva totul se întâmplă pentru ca puterea cea mai importantă în aceste partide - cea a baronilor locali (roșii, galbeni sau UDMR) - să nu fie pusă în primejdie de alegeri pentru primari în două tururi? Unele lucruri sunt clare ca lumina zilei. Dacă Guvernul cade, este pentru că s-au înțeles. Dacă Guvernul cade, este pentru că oamenii cu putere din aceste partide vor să își păstreze feudele pe care încă le mai au, sau speră să își facă unele noi", a scris fostul ministru al Sănătății, pe Facebook.

Orban: Forțe retrograde au călcat în picioare democrația

Mai mult pe EurActiv »