Uniunea Salvați România va organiza un nou referendum intern, la începutul lunii octombrie, în care membrii partidului vor decide dacă doresc sau nu să colaboreze cu platforma România 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloș, scrie News.ro.

Potrivit vicepreședintelui USR Ionuț Moșteanu, referendumul a fost lansat de membrii filialei Mehedinți, care au cerut o consultare la nivel de partid dat fiind faptul că deja există o colaborare informală între diverși membri ai USR și ai platformei România 100.

"O colaborare există informal între diverși membri dintre USR și platforma România 100. Mecanismul intern al referendumului, tocmai am văzut că funcționează, și membri partidului vor să fie consultați și implicați în deciziile majore ale partidului. Există un referendum care a fost lansat de la colegii din filiala Mehedinți prin care au cerut consultarea bazei partidului penru o viitoare colaborare între USR și platforma România 100. Statutar, asta va dura două luni și va întâmplă la începutul lui octombrie”, a afirmat vicepreședintele USR, Ionuț Moșteanu, citat de News.ro.

"Întrebarea referendumului pot să v-o citesc exact: "Sunteți de acord ca USR să inițieze discuții pentru colaborarea cu România 100?". Referendumul intern, ca mecanism, pleacă de jos în sus, de la bază către conducere. Asta este întrebarea gândită de colegii noștri, va fi un referendum și în funcție de asta BN va decide pașii următori", a adăugat vicepreședintele USR.

Acesta a refuzat, însă, să spună dacă cele două formațiuni vor merge în tandem sau va exista o fuziune, afirmând că "fuziune și colaborare sunt două chestiuni diferite și ar trebui să existe două întrebări în acest sens la referendumul intern" și că "rămâne de văzut".

"Sunt două nintrebari diferite, sunt de acord cu dumneavoastră, colaborare și fuziune sunt două chestiuni diferite și probabil ar trebuie să fie două, momentan avem doar una și o să avem un răspuns care o să dea startul unor discuții formale și pe parcursul discuțiilor o să vedem cum este cel mai bine pentru cele două formațiuni”, a subliniat deputatul.

Vicepreședintele USR a mai precizat că, cel mai probabil, și acest referendum intern se va desfășura online.

"Cel mai probabil se va desfășura online, după același mecansim, unde vom avea o lună de zile de dezbateri și apoi la începutul lui octombrie se va vota tot așa, pe aceeași platforma care a funcționat foarte bine până acum. Se pot face oricâte (referendumuri – n.r.), deci mecanismul de consultare a bazei partidului permite declanșarea unui referendum la cererea BN sau a 200 dintre membri", a subliniat Moșteanu.

Deputatul USR a mai precizat că formațiunea din care face parte nu s-a consultat cu Platforma România 100 pentru stabilirea acestui referendum, aceasta fiind strict o inițiativă a colegului său Vasile Deac și a colegilor lui de la USR Mehedinți, fapt confirmat și de către membrii organizației lui Dacian Cioloș.

USR a testat metoda "referendumului intern online" între 7 și 13 august, când cei aproximativ 1.800 de membri USR au avut de răspuns la două întrebări pe tema referendumului Coaliției pentru Familie și poziționarea USR vizavi de ea. În urma acestuia, partidul a decis să se poziționeze împotriva referendumului inițiat de CpF, iar fostul președinte al USR, Nicușor Dan, a decis să nu se întoarcă în formațiune.