USR a solicitat Administrației Prezidențiale, la fel cum a făcut și presa în ultimele luni, informații despre călătoriile președintelui Klaus Iohannis și costurile acestora, dar datele au fost ascunse sub pretextul „informațiilor clasificate”.

Pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete și pentru ca instituțiile publice să nu mai poată secretiza cheltuielile politicienilor cu deplasările în țări exotice, USR a depus un proiect de lege prin care să fie asigurată informarea corectă a cetățenilor.

Proiectul USR de lege, inițiat de deputatul Ionuț Moșteanu, prevede modificarea Legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate în sensul stabilirii interdicției de a clasifica, ca secrete de serviciu, informațiile care, prin natura sau conținutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetățenilor asupra cheltuirii banilor publici. Exceptate de la comunicare vor fi doar cheltuielile care privesc securitatea națională, a căror divulgare poate prejudicia siguranța națională și apărarea țării.

Dreptul cetățenilor la informație este stipulat și în Constituție, iar autoritățile publice au obligația să-și desfășoare activitatea într-o manieră deschisă față de public, în care accesul liber și neîngrădit la informațiile de interes public să constituie regula, iar limitarea accesului la astfel de informații să fie doar o excepție, spune USR.

Cu toate acestea, realitatea ne arată că sunt autorități publice centrale sau locale care acționează într-o manieră ce nu poate fi considerată transparentă, motiv pentru care solicitanții sunt nevoiți să apeleze la instanță pentru a nu le fi îngrădit accesul la informații de interes public.