Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, anunță că formațiunea sa a inițiat demersuri pentru ca și parlamentarii, la fel ca vizitatorii sau jurnaliștii, să treacă prin filtrul de securitate de la intrarea în Parlament.

UPDATE

Solicitarea USR din Biroul permanent va fi discutată și cu conducerea Senatului. Potrivit unor surse politice, Senatul nu vrea ca aleșii să treacă printr-un control de securitate, astfel că măsura nu poate fi aplicată doar la Camera Deputaților și, cel mai probabil, nu va fi adoptată.

+++

Propunerile urmează să fie trimise la Comisia juridică pentru a fi discutate. Potrivit unor surse din conducerea Camerei Deputaților, PSD nu susține un control strict și pentru parlamentari, argumentând că sunt zeci de intrări în clădire, iar unii ar putea alege să pătrundă chiar și pe ferestre dacă nu vor să fie controlați.

Mai mult, pentru a acoperi toate intrările ar fi nevoie de suplimentarea agenților SPP, lucru imposibil acum.

+++

"Astăzi (luni - n.r.) vom avea o discuție în Biroul permanent despre modificarea regulilor de acces în Palatul Parlamentului. După evenimentele de miercuri, am propus ca și parlamentarii să treacă prin filtrul de securitate. Ei sunt exceptați de la controlul de securitate. Orice parlamentar poate intra cu orice în geantă, în buzunar, în bagaj și asta nu este în regulă. Cred că adoptarea acestei reguli și controlul tuturor oamenilor care intră în Parlament ar crea un mediu de lucru mult mai sigur", a spus Ionuț Moșteanu.

El a adăugat că nimeni nu e mai presus de lege și nu vede de ce parlamentarii ar fi exceptați, mai ales că "vedem o creștere a violenței în Parlament și că știm că ei sunt acea categorie de cetățeni care pot dobândi permis de pistol cu glonț".

În ședința Biroului permanent de luni, USR așteaptă propunerea Secretariatului General al Camerei Deputaților, care a promis că va veni cu o listă de modificări.

Joi, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus că "o se se discute în interiorul Biroului permanent" despre modificarea regulilor de acces.

"Am văzut că liderii de grup au început să își nuanțeze părerile și sunt ferm convins că vor veni cu anumite propuneri. Haideți să vedem cu ce vin. Oricum este de neacceptat ce s-a întâmplat, a fost o manipulare și cu toții știm că toate cele spuse de către ei, că ar fi prinse în acele legi, că se vând copiii, au fost niște minciuni și românii se vor lămuri într-o perioadă scurtă de timp că nimeni nu fură niciun copil. Au copiat ce făcea USR acum vreo 3-4 ani și alte partide în acel moment aplaudau acel lucru. Asta înseamnă să lasăm să se creeze precedente", a spus Cioacu.

Reamintim că săptămâna trecută au avut loc două incidente de securitate la intrarea în Parlament. Primul a vut loc miercuri, când o membră AUR a încercat să intre în clădire cu patru gloanțe asupa sa.

Al doilea incident a avut loc vineri, când doi bărbați, de 71, respectiv, 74 de ani, au vrut să intre în Palatul Parlamentului cu trei cuțite de tip briceag și un box metalic. Cei doi la Conferința Națională Pentru Demnitatea Revoluționarilor din Decembrie 1989, care are loc la Parlament.