Contribuția la Pilonul II de pensii ar putea crește până la 10%, conform unei inițiative legislative a senatorului USR Cristi Berea.

Conform calculelor, spune senatorul USR, un ritm de acumulare de 10% la Pilonul II de pensii ar asigura contribuabilului un venit decent atunci când s-ar retrage din activitate. 

În condițiile în care obiectivul Pilonului II este de a oferi foștilor angajați un beneficiu suplimentar pe lângă pensia lor de stat, inițiativa USR prevede o creștere progresivă a cotei de contribuție la Pilonul II, cu 1%, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procent de 10%, tocmai pentru a facilita o tranziție adecvată și sustenabilă. Astfel, nu va exista un șoc economic în această tranziție și ea va intra în mod natural în schema de pensii națională.

„Sistemul de pensii din al doilea pilon ar trebui privit ca o investiție, cu un impact pozitiv semnificativ asupra nivelului de venit al populației ajunse la vârsta de pensionare, asigurând un trai decent. În același timp, pe termen lung, măsura va ușura și sarcina statului, care va trebui să aibă grijă de o populație în vârstă din ce în ce mai numeroasă”, spune senatorul Cristi Berea.

De asemenea, senatorul USR Cristi Berea atrage atenția că, dacă banii strânși prin Pilonul II de pensii ar fi fost ținuți „la saltea” sau în depozite bancare, valoarea lor ar fi fost incomparabil mai mică.

Activele nete administrate de fondul privat de pensii Pilonul II în România reprezintă astăzi doar 6,8% din PIB estimat la nivelul anului 2023, față de o medie de aproximativ 67% din PIB la nivelul statelor membre OCDE (statistica din 2021, cea mai recentă disponibilă), ceea ce înseamnă că Pilonul II în România este de zece ori mai puțin dezvoltat decât sistemele similare din țările membre OCDE. Mai mult, Comisia Europeană a subliniat importanța ca sistemele de pensii să fie atât adecvate, cât și sustenabile.