Un proiect inițiat de USR prevede ca studenții să își poată cumpăra abonamentele de transport în comun la preț redus direct de la casele de bilete, fără a mai fi necesar decontul lunar la facultate.

Astfel, studenții nu vor mai fi nevoiți să aștepte ca universitățile să le vireze banii pentru abonamentele achitate din banii proprii și, de asemenea, nu ar trebui să mai păstreze chitanțele de la transportul în comun, care trebuie duse la instituția unde studiază pentru decont.

Inițiativa legislativă a fost depusă de senatoarea USR Silvia Dinică și se aplică deja elevilor din învățământul preuniversitar, care beneficiază de abonamente gratuite la transportul local în comun. 

„Procesul decontării duce mereu la cozi interminabile, la posibile cursuri pierdute, iar mulți dintre studenți ajung să își recupereze doar o parte din bani, în timp ce alții nu îi mai primesc deloc. Unii au cursuri de dimineața până seara, când ajung ei la secretariat, cu toată tolba de documente? Dacă Legea educației prevede aceste beneficii pentru tineri, trebuie să îi ajutăm să aibă parte de ele, nu să le punem bețe în roate. Trebuie să ieșim din hățișul de documente, din veșnica problemă a birocrației și trebuie să găsim soluții coerente”, declară Silvia Dinică într-un comunicat de presă.

Senatoarea atrage atenția că Guvernul ar trebui să gândească mai bine fluxurile de bani și legislația aferentă. Ea indică drept cauză a confuziei momentul în care sursa de finanțare a cheltuielilor de transport pentru studenți a fost introdusă, în mod eronat, la art. 149, alin. (3), lit. g) din Legea nr. 199/2023, care prevede că universitățile primesc fonduri pentru „subvenții pentru transportul local în comun al studenților”.