Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, anunță că site-ul Curții trebuie reconstruit, după ce vineri a fost ținta unui atac al hackerilor.

UPDATE Dorneanu este contrazis chiar de CCR, care precizează că nu SRI și STS asigură mentenanța site-ului, ci o societate comercială.

”Precizăm că afirmațiile președintelui Curţii Constituţionale a României, domnul prof. univ.dr. Valer DORNEANU, din data de 20.06.2019, referitoare la asigurarea mentenanței site-ului instituției nu vizau SRI şi STS, ci societatea care are astfel de obligații contractuale cu Curtea Constituțională a României”, se arată într-un comunicat al CCR transmis G4Media.ro.

+++

"Vineri, site-ul Curţii Constituţionale a fost spart, virusat. Începând de vineri, am închis pagina noastră de internet. (...) Efectele nu puteau fi decât cel mult de virusare, de comunicarea unor ştiri false. Va trebui, din păcate, să-l reconstruim şi nu este un lucru foarte simplu. Împreună cu consultarea serviciilor specializate - SRI, STS, care ne asigurau până acum mentenanţa acestuia - vom găsi modalitatea de a reconstrui pagina în cel mai scurt timp şi să o realimentăm cu toate datele necesare. Până atunci, deciziile noastre sunt comunicate în Monitorul Oficial, iar comunicarea cu societatea civilă va fi realizată direct prin site-urile mijloacelor de comunicare în masă care au relaţii cu noi şi le vom furniza toate datele necesare", a declarat Valer Dorneanu, citat de Agerpres.

El a adăugat că CCR se va adresa autorităţilor pentru a face cercetări.

"O să ne adresăm şi din punct de vedere penal, şi din punct de vedere tehnic autorităţilor competente să facă cercetările necesare, iar noi vom face demersurile pentru reconstruirea site-ului", a spus preşedintele CCR.

Pe 14 iunie, site-ul CCR a fost ţinta unui atac informatic.În locul paginii de start, cei care încercau să intre pe site puteau vedea mesajul "Hacked By laZy hAcker" şi o imagine cu un personaj dintr-o animaţie japoneză. De asemenea, toate funcţiile paginii erau suspendate.