Deputatul Valeriu Steriu și-a anunțat plecarea la PSD, invocând ca motiv declarația lui Traian Băsescu privind denunțarea alianței dintre PMP și UNPR.

UPDATE

”I-am trimis lui Dragnea trei lingăi. Să-i fie de bine, să și-i ia acasă”, a comentat Traian Băsescu plecare parlamentarilor PMP, care a dus la dizolvarea grupului partidului din Senat. 

”Reușim să-l întărim pe Dragnea. Prin dezertările de astăzi, văd că dl. Steriu, care nu mai dăduse pe la partid de vreo șase-șapte luni, dintr-odată a devenit și epistolar. Dl. Ganea... și domnia sa s-a dus către unde îl îndeamnă inima. Talpoș... spre surprinderea mea, sâmbătă a fost cu mine pe scenă la Baia Mare și astăzi văd că și-a găsit valențele pesediste. Tabugan nu știm unde s-a dus încă, dar cert este că am pierdut trei parlamentari proveniți din UNPR în urma fuziunii. I-am pus pe listele PMP și azi am pierdut trei din ei. Ce să le spunem? Drum bun. Se pare că liderii UNPR nu se dezmint în abordările tradiționale”, a mai spus Băsescu.

+++

”Am condus UNPR spre PMP în speranța sinceră și onestă că două proiecte politice mici pot să dea naștere unui proiect politic mediu. Și pentru că am simțit o responsabilitate față de miile de aleși locali și cei peste 150.000 de alegători...După ce PMP și-a văzut sacii UNPR în căruța proprie și a făcut pragul electoral cu votanții UNPR, fuziunea se pregătește să fie denunțată. Cred că asta spune mai multe despre PMP decât despre UNPR. Președintele Băsescu a făcut acest anunț clar și răspicat, la ședința Comitetului Executiv Național de acum o săptămână. Congresul PMP de pe 16 iunie va deschide lucrările cu acest denunț, care este primul punct pe ordinea de zi. Se pare că abia așteptau să scape de noi toți, după ce, unul câte unul, oameni de mare valoare din UNPR, precum Cristian Diaconescu sau Ion Toma, au plecat sau au fost îndepărtați. După ce Congresul PMP va accepta această propunere, practic se validează despărțirea oficială a celor două partide”, a scris marți, pe Facebook, Valeriu Steriu.

El a explicat că, urmare a acestui anunț al lui Băsescu, toți cei din UNPR care au venit alături de PMP ca simpli membri, consilieri locali sau parlamentari provenind din fostul UNPR și care activează în prezent în grupurile PMP ”au libertatea de a-și alege un nou drum politic”.

”Și eu aleg libertatea, așa cum știu că o vor face foarte mulți dintre colegii mei. În actuala formă a conducerii PMP am rămas ultimul reprezentant venit din conducerea UNPR după ce alți colegi de-ai mei au fost excluși sau au plecat ca formă de protest față de un partid care nu reușește să livreze proiecte politice majore”, a mai spus Steriu.


O altă plecare din PMP a fost anunțată de șeful PSD Maramureș, Gabriel Zetea, care a precizat că senatorul Iustin Talpoș trece la social-democrați.

Gabriela Firea a declarat luni seară că circa șapte parlamentari au semnat adeziuni la PSD și urmează ca și alții să facă acest lucru.

Prin venirea lui Valeriu Steriu, coaliția PSD-ALDE își recâștigă majoritatea în Camera Deputaților. Prin plecările unor social-democrați la formațiunea lui Victor Ponta, coaliția ajunsese la doar 164 de deputați, cu unul mai puțin față de numărul necesar pentru a avea majoritate.

Aceste mișcări au loc în contextul în care e așteptată o moțiune de cenzură a opoziției până la finalul acestei sesiuni împotriva Guvernului Dăncilă.