Valeriu Zgonea, fost președinte PSD al Camerei Deputaților, și-a depus luni candidatura pentru șefia Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), arbitrul pieței telecom

UPDATE

Luni după amiază atât Valeriu Zgonea, cât și Mihai Eftimie au fost avizați favorabil în Comisiile reunite pentru tehnologia informațiilor.

+++

Soția lui Valeriu Zgonea, Laura Zgonea, lucrează la ANCOM pe postul de secretar general.

Potrivit G4Media, care a anunțat că Zgonea și-a depus candidatura pentru șefia ANCOM, acesta a scris în CV că actualmente este angajat la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică (ICI București). Declarațiile de avere ale soției sale arată că, pe lângă jobul de la stat, Zgonea oferă în paralel consultanță prin intermediul unei PFA.

În ultimele săptămâni, Valeriu Zgonea a fost văzut des intrând sau ieșind din biroul șefului Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, însă acesta nu a discutat niciodată cu presa și nici nu a spus de ce tot vine la Parlament, potrivit reporterului EURACTIV România acreditat pe Parlament.

Pentru funcția de șef la ANCOM și-a depus candidatura și Mihai Eftimie, susținut de USR. Cei doi urmează să fie audiați luni în ședință comună a Comisiilor IT din Camera Deputaților și Senat, de la ora 15.00.

Zgonea a fost președinte al Camerei Deputaților în perioada 2012 – 2016. În octombrie 2015 a fost ales în funcția de președinte executiv al Partidului Social Democrat, dar în aprilie 2016 a fost exclus din PSD după ce a declarat că Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze de la șefia partidului ca urmare a condamnării cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012, reamintește G4Media.

Fostul lider PSD al Camerei Deputaților a scăpat în 2022 de un dosar penal după ce magistrații au eliminat probele SRI. El a fost achitat la Curtea de Apel București în ianuarie 2022 după ce Tribunalul Capitalei îi dăduse în primă instanță o condamnare la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență.

Noul șef ANCOM, numit marți de Parlament

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului se reunește marți, de la ora 13:00, pentru a numi noul președinte al ANCOM. Ultima zi de depunere a candidaturilor este luni, după ce termenul a fost prelungit pe 28 aprilie.

USR a transmis luni că, după ce a controlat sectorul comunicațiilor în ultimii ani prin Sorin Grindeanu și, apoi, printr-un apropiat al lui Victor Ponta, PSD vrea să dea ANCOM, pentru următorii șase ani, pe mâna lui Valeriu Zgonea, deputat PSD timp de patru mandate, achitat anul trecut într-un dosar de trafic de influență, după ce mai multe probe obținute de DNA cu SRI pe mandat de siguranță națională au fost excluse ca urmare a deciziilor CCR.

Uniunea susține că ANCOM, instituția care reglementează sectorul comunicațiilor în România și care ar trebui să vegheze asupra unei piețe de zeci de miliarde de lei, rămâne sub controlul PSD pentru încă șase ani, după ce PSD și PNL s-au înțeles cum să-și împartă conducerile ANRE și ANCOM.

"În goana lor ca să-și împartă România ca pe o pradă, PSD și PNL nici măcar nu respectă procedura prevăzută de lege pentru numirea președintelui ANCOM. Comisiile reunite de IT&C, care ar trebui să audieze candidații, au fost convocate cu încălcarea Regulamentului Parlamentului: convocarea s-a făcut duminică seara pentru luni, ora 15.00. În plus, dosarele candidaților au ajuns la membrii comisiilor parlamentare cu doar câteva ore înainte de ședință și a fost ignorată solicitarea deputatului USR Radu Miruță ca persoanele propuse să vină în comisii pentru audieri", a transmis USR printr-un comunicat de presă.

„În loc să se vindece de ciumă, PSD se îmbolnăvește mai rău: refuză să îi fie audiat candidatul pentru presedinția ANCOM, sperând ca, astfel, incompetența să fie ținută sub preș. ANCOM, o autoritate cu rang de minister și cu responsabilități critice în zona de comunicații și digitalizare, este dată pe mâna unui politruc care nu are absolut nicio legatură cu domeniul pe care va trebui să îl reglementeze”, a explicat deputatul USR Radu Miruță.

USR solicită PSD-PNL să înceteze bătaia de joc la adresa românilor și să nu mai dea instituții cheie pe mâna unor personaje incompetente și controversate, a căror calitate unică este fidelitatea față de șeful de partid.