Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, anunță că luni dimineață i-a înaintat prim-ministrului Nicolae Ciucă demisia sa din funcția de ministru al Apărării Naționale.

UPDATE

Ministrul demisionar al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat luni că președintele Klaus Iohannis nu i-a făcut niciun reproș concret și că nu i-a cerut nimeni demisia, conform Agerpres.

Afirmația vine după ce, în textul demisiei, Dîncu a invocat "imposibilitatea colaborării" cu președintele Klaus Iohannis.

Ministrul demisionar a precizat, într-o declarație făcută presei la Parlament, că și-a motivat deja demisia.

"Este un motiv foarte clar exprimat și nu vreau să dau niciun detaliu", a subliniat Vasile Dîncu.

Întrebat de când s-a format o ruptură între el și șeful statului, Vasile Dîncu a răspuns: "Nu știu. De când aud pe surse, de șase luni, că trebuie să demisionez și toate celelalte".

Acesta a adăugat că nu a avut "niciun reproș concret" din partea președintelui Klaus Iohannis și că nu a vorbit cu acesta nici în cursul zilei de luni, nici cu o zi în urmă.

"Nu mi-a cerut demisia nimeni până acum", a reafirmat el.

+++

Anunțul a fost făcut pe Facebook de Vasile Dîncu.

Acesta a publicat și textul demisie:

"Domnului Prim Ministru al Guvernului României
Nicolae - Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție.

Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.

Vasile DÎNCU

București, 24 octombrie 2022."

Imediat după anunțul lui Vasile Dîncu, șeful său de partid, Marcel Ciolacu, a transmis printr-un mesaj pe Facebook faptul că îi respectă decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumește pentru activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării Naționale.

"Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO", a scris șeful PSD.