De la preluarea mandatului de ministru al apărării, Vasile Dîncu s-a remarcat prin mai multe declarații destul de problematice.

„Republica Moldova face parte din România, dar acum nu este momentul pentru revizionism sau discutarea granițelor”, a declarat Vasile Dîncu pentru The Economist, care conchide că mulți români încă visează la o unire între cele două țări. 

Materialul a apărut în The Economist pe 22 martie. A doua zi, Vasile Dîncu s-a dus la Antena 3, unde a făcut declarații fără noimă.

„După părerea mea, este improbabil (să încerce un conflict cu NATO - n.r.). Nu cred. Așa cum se vede și acum, noi poate îl privim, într-adevăr, pe Putin ca fiind singur, ca fiind unul care își face singur strategia și nu ascultă de nimeni.Ne-a dat semnele acestea, probabil că și strategic, atunci când i-a speriat pe generalii din zona lui în Consiliul de Securitate. Însă este vorba de o strategie a unui unei mari puteri, a unui stat și acolo mai sunt și alți oameni și nu cred că este o strategie, un fel de strategia nebunului care se joacă prin este o strategie pe care acum îl recunoaștem ca fiind urmărită pas cu pas”.

„Trecerea în Transnistria, venirea spre Transnistria ar putea să fie o problemă, o vecinătate cu Rusia nu este simplă, dar este o vecinătate a graniței NATO cu Rusia”, a mai spus el.