Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, anunță că, în acest moment, nu există nicio opțiune pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu, precizând că, în viitor, se intenționează lansarea proiectului privind stagiul militar voluntar.

El a fost întrebat duminică, la Prima TV, dacă în acest moment se pune problema revenirii la stagiul militar obligatoriu.

"În niciun caz, aceasta nu este o opțiune pentru noi în acest moment. Se discută, am discutat-o în zona comisiei de apărare din Parlament, unde mi-au pus această problemă parlamentarii noștri, mi-au pus-o și alți rezerviști, de exemplu în întâlnirile mele cu rezerviștii mi-au spus că ar fi necesar, din nou, să se ajungă la asta. Însă, în acest moment, nici din punct de vedere economic și nici din punct de vedere al nevoilor noastre nu este o opțiune pentru o decizie de genul acesta, de aceea vă spuneam că avem variante de altfel. Acest stagiu militar obligatoriu ar trebui să însemne un buget mult mai mare al Armatei. Sigur că, dacă ar fi să fie, ar fi gândit într-un alt fel, nu ar mai fi un an și patru luni sau nici pentru 'TR-iști' cum era înainte 9 luni, ar fi alt tip de pregătire, modernă. Deja, Armata s-a schimbat foarte mult față de acea perioadă. Deci, în acest moment, nu avem în niciun fel o opțiune pentru serviciul militar obligatoriu ", a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul a arătat că MApN are în pregătire un proiect alternativă la serviciul militar obligatoriu.

"Nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru, care mi se pare foarte interesant și foarte frumos, stagiul militar voluntar. Adică, avem o formulă pe care o vom lansa pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară și să știți că sunt mulți. Am primit pe Facebook, după ce am vorbit despre asta, am primit sute de mesaje. Desigur, este un alt tip de armată, este o armată mai pe termen scurt, avem nevoie de specialiști ", a spus Dîncu.

El a precizat că nu s-a stabilit încă durata unui astfel de stagiu.

"S-ar putea să fie și stagii mai scurte și mai multe, într-un an sau doi, sau maxim trei luni de zile, vom vedea. Este retribuit în acest timp, beneficiază... și este și ofertant financiar. Încercăm să optimizăm, în acest moment, aceste compensații financiare pe care le au voluntarii, pentru că am lansat serviciul de voluntariat și nu am avut o foarte importantă cerere, tocmai pentru că nu era, din punct de vedere financiar, ofertant ", a explicat Dîncu.

El a menționat că sumele primite de voluntari s-au mărit.

"Erau mai multe sisteme. În perioada de pregătire, de exemplu, aveau o mie și ceva pe lună, perioada de pregătire de șapte săptămâni, și după acea aveau, nu știu, câteva sute de lei în perioada în care este este în rezervă, dar lucrează în civil. Acum am multiplicat sumele, are în jur de 2.700 pentru perioada de pregătire și o soldă care, în funcție de grade și altele, este în jur de 1.500 pentru perioada când nu este convocat. Deci, a început să devină interesant și văd că avem înscrieri pentru concursuri destul de bune în acest moment", a mai spus Vasile Dîncu.