Premierul Ludovic Orban a participat joi, alături ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, și șeful DSU, Raed Arafat, la recepția a 100 de ventilatoare medicale produse în SUA.

"Sunt primele 100 de ventilatoare care au intrat în România și aș putea spune că nu este întâmplător că acestea sunt produse și livrate către România de partenerul nostru strategic SUA. A existat o restricție în ceea ce privește transportul materialelor și echipamentelor din SUA cătra alte țări, dar pentru România nu a fost aplicată", a explicat Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, sunt primele 100 de ventilatoare aduse în România dintr-un lot de 200.

Orban a mai spus că România a încercat să cumpere ventilatoare din alte țări, dar contractele au fost anulate.

Achiziția ventialtoarelor s-a făcut prin ONAC și IGSU.

"Aceste ventilatoare vor intra în stocul strategic și vor fi utilizate în funcție de necesitate în spitalele care vor avea nevoie", a mai adăugat Orban.

"Parteneriatul strategic nu a fost niciodată mai puternic și mai bun ca în ultimele luni. Ne-am ajutat reciproc să trecem prin pandemie", a declarat Adrian Zuckerman.

Ambasadorul a amintit și de echipa de 15 experți ai MApN care a plecat în statul Alabama pentru a ajuta SUA în lupta contra COVID-19.

"Revoluția de acum 30 de ani a făcut posibilă o nouă era a oportunităților, a democrației și a pieței libere pentru români", a mai declarat ambasadorul SUA.


Primul ventilator mecanic inventat în România a trecut testul de funcționare

Mai mult pe EurActiv »