Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Diplomelor și Certificatelor Universitare a respins contestația lui Victor Ponta la decizia consiliului de retragere a titlului de doctor. Urmează ca ministrul Educației să semneze retragerea titlului.

"Consiliul general al CNATDCU s-a pronunțat cu 37 de voturi din 47 pentru respingerea contestației. Cu alte cuvinte, decizia consiliului general menține raportul comisiei de analiză a sesizării, care constată plagiatul tezei de doctorat și propune retragerea titlului de doctor", a declarat, miercuri, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

Pe 30 iunie, CNATDCU a stabilit, cu 34 de voturi "pentru” și o abținere, în prima ședință a noului Consiliu General, că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat și a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier.

Victor Ponta a contestat decizia pe 15 iulie, iar lucrarea sa de doctorat a fost reanalizată de CNATDCU.

Retragerea titlului de doctor va fi făcută prin ordin de ministru.

La preluarea mandatului de ministru, Mircea Dumitru a declarat, pe 8 iulie, că va semna ordinul de retragere a titlului de doctor fostului premier Victor Ponta, după finalizarea procedurilor legale.

Revista Nature a dezvăluit, pe 8 iunie 2012, că premierul Victor Ponta a copiat pasaje întregi în teza de doctorat în drept din 2003.

Pe 29 iunie 2012, CNATDCU a decis, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, dar comisia a fost dizolvată de către Liviu Pop, atunci ministru interimar al Educației. 

Pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică a Universității București a hotărât că Ponta a plagiat.

Pe 18 iulie 2012, Consiliul Național de Etică a decis că Victor Ponta nu a plagiat.