Tăriceanu a agreat cu Verhofstadt că modificările legilor vor fi validate de Comisia de la Veneția
Singurul mod de a garanta statul de drept este implementarea totală și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția, a scris, pe Facebook, Guy Verhofstadt, șeful grupului liberalilor din Parlamentul European.
„Ieri m-am întâlnit cu domnul Tăriceanu la București. Am stabilit împreună că singurul mod de a garanta statul de drept din România este implementarea totală și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția. Aceasta înseamnă că toate cele trei elemente aflate în dispută - reforma justiției, a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală - trebuie să fie aliniate cu recomandările Comisiei, urmând ca după adaptarea și aprobarea lor de către guvern și parlament, ele să fie din nou evaluate de către acest înalt for”, scrie șeful liberalilor europeni, grup din care fac parte și eurodeputații ALDE, partid condus de Călin Popescu Tăriceanu.
„Pentru ALDE este indispensabil ca toate aceste modificări să primească undă verde din partea Comisiei de la Veneția”, a continuat Verhofstadt.
În același timp, Tăriceanu susține că Verhofstadt a avut timpul „pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile”.
„Am avut posibilitatea să îi arăt, cu dosarele în față, care sunt punctele în dispută ridicate de rezoluția din Parlamentul European, care este poziția Comisiei de la Veneția, care este poziția noastră, inclusiv prin ceea ce s-a făcut între timp, adică adoptarea Ordonanțelor 90 și 92, demonstrându-i în acest fel că există toată disponibilitatea din partea actualei majorități și a guvernului de a ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția care, așa cum s-a mai menționat în presă, nu sunt obligatorii, dar disponibilitatea noastră de a ține cont de aceste recomandări dovedește tocmai soliditatea ancorării noastre în ceea ce înseamnă valorile statului de drept, valorile europene și principiile pe care este construită Uniunea Europeană”, a spus șeful Senatului după întâlnirea cu fostul premier al Belgiei.
„Facem parte dintr-o mare familie europeană, împărtășim aceleași valori și această disponibilitate a noastră este dovada cea mai bună că nu există, așa cum încearcă, din păcate, opoziția să sugereze, vreo dublă atitudine sau vreun dublu limbaj. Și m-am bucurat că Guy Verhofstadt a avut timpul necesar pentru a asculta explicațiile pe care i le-am dat și pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile”, a continuat Tăriceanu.
Din poziția de lider al grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt a avut o poziție critică la adresa schimbărilor legislative introduse de guvernarea PSD-ALDEîn privința organizării justiției, dar și a Codurilor Penale și a îndemnat România să nu o ia pe calea iliberală deschisă de Polonia și Ungaria.
După ce Călin Popescu Tăriceanu le-a scris liberalilor europeni pentru a-și exprima nemulțumirea față de conținutul rezoluției adoptate de Parlamentul de la Strasbourg privind statul de drept din România, Verhofstadt i-a răspuns că există unele modificări legislative care generează îngrijorare în Europa.
„Din acest punct de răscruce, Guvernul României poate alege să o ia pe calea iliberală, să folosească actuala majoritate parlamentară pentru a modifica legislația de bază și pentru a înlătura sistemul de control și echilibru cu scopul de a obține foloase partizane proprii și pentru a pune fundamentul ca România să devină un stat iliberal”, se arată în răspunsul liderului liberalilor europeni.
Verhofstadt a venit miercuri în România, alături de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și alți lideri de grupuri din PE, pentru discuții cu Guvernul României pe tema viitoarei Președinției a Consiliului UE. Însă liderii europeni au transmis și mesajul că derapajele de la valorile europene nu vor fi tolerate.
Comentarii