Liderul grupului liberalilor din Parlamentul European a atras atenția că Executivul de la București urmează practicile guvernelor din Ungaria și Polonia care intră în contradicție cu valorile Uniunii Europene.

Parlamentul European a dezbătut în ședința de miercuri situația statului de drept din România, în prezența premierului Viorica Dăncilă, care a vorbit despre schimbările legislației, dar a acuzat autoritățile europene că nu au menționat nciodată protocoalele cu serviciile secrete.

„România nu are o problemă, ci două, după părerea mea: da, corupția endemică este o problemă, dar și serviciile secrete scăpate de sub control - un stat în stat. Și ambele probleme trebuie combătute”, a spus Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European.


În ceea ce privește lupta anti-corupție, Verhofstadt a spus că vede o reacție nepotrivită din partea premierului Viorica Dăncilă.

„Slăbirea luptei împotriva marii corupții și subminarea procurorilor aș zice că este un stil de guvernare Orban-Kaczynski, nu este o guvernare liberală”, a spus liderul ALDE, care i-a făcut apoi o recomandare Vioricăi Dăncilă.

„Vă dau un sfat. Nu mergeți pe calea proastă urmată de Ungaria și Polonia. Urmați recomandările Comisiei de la Veneția, și lăsați-o să vă analizeze sistematic propunerile legislative pentru că lupta împotriva corupției trebuie întărită, nu slăbită”, a declarat Verhofstadt, adăugând că independența judecătorilor trebuie garantată, nu împiedicată.

El a menționat că puterea serviciilor secrete care moștenesc practicile vechii Securități trebuie distrusă, dar cele două obiective nu sunt în contradicție.