Vershbow și Comănescu îndeamnă la prudență în legătură cu informațiile privind armele nucleare
Secretarul general adjunct al NATO și ministrul român de Externe îndeamnă la prudență în difuzarea de informații privind arsenalul nuclear al Alianței și afirmă că intenția de a nu avea arsenal nuclear pe teritoriul noilor membri rămâne valabilă.
Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat, luni, la București, că Alianța își respectă angajamentul luat cu mult timp în urmă de a nu transfera arme nucleare pe teritoriul noilor state membre, contrazicând astfel informația publicată în urmă cu aproape două săptămâni de euractiv.com, care, citând două surse anonime, afirma că arsenalul nuclear american de la baza Incirlik din Turcia va fi mutat în România.
La rândul său, ministrul român de Externe a pus în discuție utilitatea diseminării unor astfel de informații, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române de la București.
Întrebat, în contextul informațiilor privind mutarea armelor nucleare de la baza aeriană turcă Incirlik în România, dacă a observat vreo intensificare în tentativele Rusiei de a trimite astfel de informații, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat, luni, la București, că Alianța își respectă în continuare angajamentele luate în urmă cu 19 ani de a nu staționa arme nucleare pe teritoriul noilor state membre.
”Ca regulă generală, noi nu confirmăm sau infirmăm locațiile armelor nucleare dar luăm foarte în serios siguranța și securitatea armelor nucleare ale statelor membre gestionate de NATO și suntem încrezători că securitatea și siguranța lor este menținută. De asemenea, continuăm să respectăm angajamentele luate în urmă cu 19 ani, în contextul primului val de extindere a NATO, și anume că aliații nu intenționează, nu planifică și nu văd niciun motiv să amplaseze arme nucleare pe teritoriile noilor state membre”, a afirmat oficialul NATO, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.
Alexander Vershbow a subliniat că nu poate spune ”cu siguranță” dacă informația publicată de euractiv.com este ”un exemplu de dezinformare din partea Rusiei sau (reprezintă, n.r.) eforturi pentru a promova dezinformările altora”, dar a atras atenția că Alianța Nord-Atlantică este, în general, ”îngrijorată” de continuarea eforturilor mass-media ruse de stat, controlate (de Kremlin, n.r.), de a planta în mod deliberat informații greșite sau chiar false pentru a forma opinia publică din țările aliate”.
”Trebuie să fim vigilenți. NATO face tot ce poate pentru a contracara astfel de dezinformări atunci când apar”, a mai spus secretarul general adjunct al Alianței.
Și ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a subscris ”în întregime” la ceea ce a spus ambasadorul Vershbow legat de modul în care ”se concep și se vehiculează anumite informații”.
”Cred că acest lucru trebuie întotdeauna avut în vedere atunci când apar asemenea informații, în ce măsură continuarea discutării despre ele sau diseminarea în continuare a unor opinii pe asemenea chestiuni sunt utile”, a susținut șeful diplomației de la București.
Comănescu a mai spus că, săptămâna trecută, împreună cu omologul polonez, a vizitat Ankara, unde, din discuțiile avute, a avut ”reconfirmarea foarte categorică a asumării de către Turcia a tuturor responsabilităților care-i revin în calitate de membru – aș spune eu esențial - al Alianței”.
Citând două surse anonime, EurActiv.com a scris recent Statele Unite au început procesul de transfer al armelor nucleare din Turcia în România, pe fondul relațiilor tot mai tensionate între Washington și Ankara. Ministerul român de Externe și ministrul Apărării, Mihnea Motoc, au negat atunci vehement informația.
Link extern: politologul George Friedman, fondator STATFOR: Dismantling a Story on US Nukes
Comentarii