Maria João Rodrigues a declarat, întrebată de EurActiv.com, că socialiștii europeni i-au întrebat pe colegii din PSD despre legile justiției, dar că aceștia trebuie să prezinte explicațiile oferite și în plenul Parlamentului European.

Potrivit EurActiv.com, Rodrigues a spus că ministrul român al Justiției, Tudorel Toader, urmează să răspundă la întrebările membrilor Parlamentului European, care vor analiza săptămâna viitoare, în plen, modificările aduse de Parlamentul României legilor justiției.

Rodrigues a spus că social-democrații europeni le-au cerut colegilor români afiliați să explice reformele judiciare și că au obținut explicațiile, dar acestea vor trebui prezentate în cadrul plenului.

Rodrigues a făcut comparație cu cazul Poloniei, care se află în procedura declanșării art 7 (așa-numita opțiune nucleară a Uniunii Europene, prin care poate suspenda fondurile europene pentru un anumit stat membru). S-a referit de asemenea la situația iliberalismului  din Ungaria, însă a ținut să precizeze că situația fiecăreia dintre aceste țări este diferită.