Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, face un apel la președintele Klaus Iohannis și la Ludovic Orban de a nu politiza Președinția la Consiliul Uniunii Europene care va fi preluată de România la 1 ianuarie 2019.

”Am constat faptul că domnul Ludovic Orban a decis să rupă unilateral consensul național în jurul proiectului Președinției României la Consiliul UE. Această decizie nu doar că dăunează eforturilor deja realizate în ultimul an de a include toate instituțiile, partidele politice, actorii sociali, sindicatele și patronatele în acest proces, dar reprezintă un grav atac la ideea asumată de toată lumea, atât în țară cât mai ales în Uniunea Europeană, conform căreia nu se politizează Președinția Consiliului UE. În această logică, a nevoii ca în jurul proiectelor naționale să trecem peste interesele personale sau electorale, acum două săptămâni a fost prezentată în Parlamentul României prima formă a programului de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene", transmite Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, într-o declarație remisă Mediafax.

Negrescu precizează că România se află în grafic cu toate elementele organizatorice, "fapt recunoscut și comunicat public cu ocazia vizitei recente la București a secretarului general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen".

Reacția ministrului delegat pentru Afaceri Europene survine după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă la Hunedoara, că Executivul nu a făcut demersuri serioase pentru pregătirea perioadei în care România va deține președinția Consiliului UE, ci dincontră, PSD are o conduită antieuropeană, fiind ocupat cu asaltul asupra justiției.