Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, face un apel la preşedintele Klaus Iohannis şi la Ludovic Orban de a nu politiza Preşedinţia la Consiliul Uniunii Europene care va fi preluată de România la 1 ianuarie 2019.

”Am constat faptul că domnul Ludovic Orban a decis să rupă unilateral consensul naţional în jurul proiectului Preşedinţiei României la Consiliul UE. Această decizie nu doar că dăunează eforturilor deja realizate în ultimul an de a include toate instituţiile, partidele politice, actorii sociali, sindicatele şi patronatele în acest proces, dar reprezintă un grav atac la ideea asumată de toată lumea, atât în ţară cât mai ales în Uniunea Europeană, conform căreia nu se politizează Preşedinţia Consiliului UE. În această logică, a nevoii ca în jurul proiectelor naţionale să trecem peste interesele personale sau electorale, acum două săptămâni a fost prezentată în Parlamentul României prima formă a programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", transmite Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, într-o declaraţie remisă Mediafax.

Negrescu precizează că România se află în grafic cu toate elementele organizatorice, "fapt recunoscut şi comunicat public cu ocazia vizitei recente la Bucureşti a secretarului general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen".

Reacția ministrului delegat pentru Afaceri Europene survine după ce preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă la Hunedoara, că Executivul nu a făcut demersuri serioase pentru pregătirea perioadei în care România va deţine preşedinţia Consiliului UE, ci dincontră, PSD are o conduită antieuropeană, fiind ocupat cu asaltul asupra justiţiei.