Cele două state membre vor deține Președinția Consiliului UE la un interval de un an și și-au propus să promoveze împreună Strategia europeană privind Regiunea Dunării.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a făcut luni o vizită la Zagreb, Croația, unde a avut întrevederi cu Andreja Metelko-Zgombić, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Europene al Croației, Miro Kovač, președintele Comitetului de Politică Externă al Parlamentului. și cu Davor Ivo Stier, vicepreședinte al Comitetului de Afaceri Europene din Parlament.

În cadrul consultărilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezentat aspecte ale procesului de pregătire privind preluarea de către România, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, fiind subliniată "necesitatea aprofundării coordonării în domeniul afacerilor europene, inclusiv din perspectiva apartenenței celor două state la Trio-ul de Președinții ale Consiliului Uniunii Europene România - Finlanda - Croația", informează MAE.

Discuțiile au reliefat și importanța Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării în consolidarea cooperării, prin identificarea de proiecte concrete care să acționeze în sprijinul comunităților locale din ambele țări.

"Ne aflăm într-un context favorabil pentru ambele state, având în vedere exercitarea, la interval de un an, a Președinției Consiliului Uniunii Europene și a Președinției Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării. Realizarea unui dialog aprofundat cu partenerii croați în domeniul afacerilor europene poate contribui la reușita mandatelor pe care țările noastre le vor exercita, dar mai ales la întărirea vocilor României și Croației în calitate de promotori ai unei Europe coezive, care funcționează în interesul cetățenilor săi", a declarat Victor Negrescu

Discuțiile au vizat și un schimb de opinii privind temele prioritare aflate pe agenda europeană.

În cadrul întâlnirilor ministrului delegat pentru Afaceri Europene cu oficialii croați a fost reconfirmată poziționarea apropiată a celor două state în vederea identificării celor mai bune soluții de asigurare a funcționării Uniunii Europene prin intermediul noii arhitecturi bugetare comunitare, în vederea reducerii decalajelor dintre statele membre și regiuni, dar și pentru reformarea acesteia pentru a răspunde cât mai bine nevoilor sale actuale.

"Pledăm pentru menținerea unor alocări adecvate pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, care și-au demonstrat capacitatea de a produce rezultate tangibile și beneficii pentru locuitorii Uniunii Europene și vom continua să susținem propunerile care să conducă la avansarea proiectului european în baza unei abordări incluzive și transparente în raport cu toate statele membre", a subliniat Victor Negrescu.