În marja reuniunilor Consiliului Afaceri Generale și Consiliului Afaceri Generale (art. 50) de la Bruxelles a avut loc luni prima întâlnire trilaterală a miniștrilor pentru afaceri europene din Franța, Germania și România.

În cadrul discuțiilor cu caracter informal a fost reafirmată "necesitatea relansării proiectului european și dorința ca România să conlucreze mai strâns cu Germania și Franța pentru a aduce în comun o contribuție de substanță la dezbaterea europeană pe această temă", potrivit unui comunicat MAE. 

Au fost avansate posibile formate de sprijinire a pregătirii procesului de pregătire a Președinției României, fiind agreată oportunitatea intensificării dialogului, atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic.

"România dorește să se apropie de nucleul dur al Uniunii Europene, iar exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene constituie o oportunitate de a consolida unitatea statelor membre, exercitând rolul de mediator și o abordare bazată pe consens și dialog. Suntem hotărâți să acționăm alături de partenerii francezi și germani, dar și de celelalte state care susțin revigorarea și consolidarea proiectului european. Împreună susținem o Uniune puternică, care asigură securitatea și prosperitatea cetățenilor săi", a declarat ministrul român al Afacerilor Europene, Victor Negrescu.

Cei trei oficiali au discutat mai multe subiecte de actualitate, precum Pilonul European al Drepturilor Sociale, viitorul cadru financiar multianual, consolidarea securității interne și aspecte privind politica de apărare și relații externe a Uniunii Europene.

"România este angajată să-și păstreze traiectoria proeuropeană și să continue progresele în direcția convergenței în plan economic și social cu restul Uniunii Europene", a declarat Victor Negrescu la finalul întrevederilor.  Întâlnirea face parte din demersurile ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a contribui la consolidarea cooperării în domeniul afacerilor europene, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene.