Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la începutul ședinței de guvern, că TVA va fi 20% și nu 19%, și că a discutat acest lucru și cu președintele Klaus Iohannis și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,

”Vreau să ne ducem mai departe cel mai importante obiectiv, să avem creștere economică. După primul semestru 3,7% creștere, cu modestie o spun, cred că e destul de bun 3,7% și să simtă oamenii în buzunarele lor și în viața lor. Din acest punct de vedere este foarte important ca săptămâna viitoare să se termine bătălia politică și să avem Codul Fiscal aprobat și promulgat de către președinte. Cred în continuare, ca un tehnocrat ce sunt alături de domnul Teodorovici, că important este să dăm mesajul fundamental pentru economie și pe zona socială cu 20% TVA, nu 19%, că 20% cotă generală cu 9% la alimente înseamnă 16% media”, a afirmat Ponta.

El a spus că a discutat acest lucru și cu președintele Klaus Iohannis și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, exprimându-și speranța că liderii politici și Parlamentul vor ține cont, săptămâna viitoare, ”de opinia noastră tehnocrată și să avem Codul Fiscal”.

Referitor la impactul negativ de 7 miliarde de lei la reducerea cu patru puncte a TVA, Victor Ponta a precizat că nu reprezintă o problemă.

”Cu creștere economică, cu organizare în continuare bună a ANAF-ului și cu cheltuieli inutile de care scăpăm nu reprezintă în niciun caz o problemă pentru economie. În primele șase luni am încasat 10 miliarde de lei în plus. Deci anul viitor măcar 7 le încasăm sigur”, a explicat premierul.

Guvernul a propus inițial un TVA de 20%, dar premierul a anunțat, din Turcia, că taxa va fi redusă la 19%.

Pe 21 iunie, Ponta a scris pe Facebook că a fost vizitat la Istanbul, unde se operase la genunchi, de către miniștrii Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și cel al Finanțelor, Eugen Teodorovici, cu care a decis să susțină în Parlament scăderea cotei standard a TVA la 19%, nu la 20%.