Fostul premier Victor Ponta a contestat, la sfârșitul săptămânii trecute, decizia Consiliul Național de Atestare care a recomandat retragerea titlului de doctor, transmite Digi24.

Contestația lui Victor Ponta urmează să fie preluată de o comisie, care o va analiza și, în cel mult 10 zile, va decide dacă o aprobă sau nu. Există și posibilitatea să se decidă reanalizarea cazului, lucru ce ar dura încă 45 de zile.

"Deocamdată nu pot să iau nicio decizie. Domnul Victor Ponta a făcut o contestație pe care a înaintat-o cabinetului ministrului și UEFISCDI. Această contestație va fi evaluată, se va da un verdict. Abia după aceea, în funcție de acest verdict al comisiei de contestații, în calitate de ministru, voi lua decizia care e impusă de lege", a comentat decizia fostul premier ministrul Educației, Mircea Dumitru, pentru Digi24.

În martie 2016, Universitatea din București, a cărui rector este noul ministru al Educației, Mircea Dumitru, a anunțat că a trimis din nou la Ministerul Educației dosarul care probează verdictul de plagiat dat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, asta după ce, în iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universității București a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat, în timp ce Consiliul Național de Etică a decis că Ponta nu a plagiat.

După ce comisia care a studiat teza de doctorat a lui Victor Ponta a decis că teza de doctorat nu respectă standardele cercetării științifice, a propus ca fostului premier să i se retragă titlul de doctor în drept.

Specialiștii care au verificat, în ultimele două luni, teza de doctorat a lui Victor Ponta spun că o treime din lucrare este plagiată.

În urmă cu doi ani, Ponta dorea să renunțe singur la doctorat

Dacă acum contestă decizia de retragere a titlului de doctor, în decembrie 2014, Victor Ponta susținea cu totul altceva.

El a publicat atunci o scrisoare adresată rectorului Universității București, în care îl anunța pe Mircea Dumitru că renunță la acest titlu.

”Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic”, scria Ponta, la acea vreme premier.

”După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment”, mai scria el.