Fostul premier a explicat că demisia după incendiul de la Colectiv a venit după ce ministrul de Interne, Gabriel Oprea, l-a informat că se pregăteau proteste de amploare și incendieri de instituții, pe modelul revoltei din Ucraina.

Întrebat despre motivele demisiei din noiembrie 2015, în condițiile în care ar exista "informații" potrivit cărora în noiembrie 2015, după tragedia din Colectiv, urmau "foarte multe proteste, inclusiv incendierea unor sedii de instituții foarte importante", Victor Ponta a confirmat aceste informații prezentate duminică de România TV: "Astea au fost informațiile pe care le-am primit și eu".

Fostul premier a explicat că în România se pregăteau evenimente similare cu cele din Ucraina, care au dus la căderea președintelui antieuropean și prorus Victor Ianukovici.

"Se pregătea, așa, se dorea să se întâmple în România ce s-a întâmplat în Ucraina, așa, un Maidan. Ori, eu am spus, că atunci era ministru de Interne domnul (Gabriel - n.r.) Oprea, am zis «nici vorbă, niciun jandarm, nu că nu... Domnule, lăsați în pace să facă ce vor, nu există în România jandarmi care bat oameni cât sunt eu prim-ministru»", a spus Victor Ponta, potrivit News.ro.

Întrebat dacă cel care i-a prezentat aceste informații a fost fostul ministrul de Interne și vicepremierul Gabriel Oprea, Ponta a confirmat. "Am primit și alte date", a completat Ponta.

Fostul lider PSD a invocat din nou argumentul că el a fost dat jos de la putere în urma tragediei din clubul Colectiv la insistențele președintelui Klaus Iohannis.

"Am spus: «atâta timp cât președintele țării, cel care dincolo de partea personală, are totuși obligația de a respecta niște reguli, niște instituții, de a reprezenta România, folosește moartea unor oameni... (...) Nu e în regulă să te folosești de moartea cuiva»", a adăugat Ponta.

Candidează la parlamentare, dacă e propus de PSD

În ceea ce privește alegerile parlamentare din toamnă, Ponta a declarat că dorește să candideze la Parlament pentru PSD și că va face acest lucru dacă va fi propus.

"Dacă sunt propus de PSD, evident, sigur, candidez. (...) Nu trebuie să mă roage nimeni. Eu vreau să candidez la Parlament pentru PSD", a declarat Victor Ponta, întrebat dacă s-a decis oficial să candideze la alegerile parlamentare din această toamnă.

Fostul premier a spus că nu se simte izolat în PSD, întrebat dacă se dorește izolarea în interiorul partidului a sa și a colegilor social-democrați foști miniștri în Cabinetul său.

"Nu, nu mă simt izolat deloc. Și sincer să fiu e și cam greu să mă izoleze cineva, a declarat Ponta, potrivit Agerpres.

El a precizat că relația sa cu Liviu Dragnea este una "absolut normală", adăugând că se va implica în campania social-democraților la parlamentare așa cum a făcut și la locale.