Consilierul premierului Marcel Ciolacu, Victor Ponta, a făcut duminică seară o declarație stupefiantă despre tragedia de la stația GPL din Crevedia, în urma căreia două persoane au murit și alte 56 au fost rănite.

UPDATE

Guvernul României se distanțează de declarațiile făcute de consilierul onorific al prim-ministrului Marcel Ciolacu, despre care spune că sunt „opinie personală”. Într-un răspuns pentru Digi24, Biroul de Presă al Guvernului precizează că Victor Ponta „nu are nicio putere de decizie la nivelul Guvernului”.

„În legătură cu solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele: Încă din prima clipă, așa cum a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, România a activat, începând de sâmbătă noaptea, Mecanismului european de protecție civilă pentru transferul persoanelor rănite în exploziile de la Crevedia, în unitățile medicale din străinătate.

Până în prezent, un număr de 12 pacienți cu arsuri grave pe o suprafață corporală cuprinsă între 10 și 80% au fost transferați în spitale din străinătate - în Belgia (2 pacienți), Italia (2 pacienți), Austria (3 pacienți), Germania (4 pacienți) și Norvegia (1 pacient). Prioritatea prim-ministrului și a Guvernului a fost și rămâne salvarea cât mai multor vieți ale celor care au suferit răni grave în urma exploziilor.

Decizia a fost luată în baza evaluării medicilor specialiști pentru asigurarea celor mai bune îngrijiri pacienților răniți. Datele arată că situația medicală a fost gestionată foarte bine. După tragedia de la Crevedia a fost activat în spitale Planul Alb de urgență pentru a asigura resursa umană și echipamentele necesare unei cât mai bune asistențe medicale persoanelor în suferință. Medicii și toate cadrele medicale s-au mobilizat extraordinar pentru a salva viața celor răniți.

Declarația domnului Victor Ponta reprezintă opinie personală, care nu are legătură cu activitatea guvernului. Dumnealui are calitatea de consilier onorific al prim-ministrului în domeniul relațiilor economice internaționale și nu are nicio putere de decizie la nivelul guvernului”, se arată în răspunsul pentru Digi24.

+++

"Incidentul de la Crevedia ne demonstrează că noi nu învățăm niciodată din greșeli. Sunt două categorii: Cei care învață și proștii. Noi suntem ăia proști, de ce trebuie întotdeauna ca noi să fim ăia proști? Au fost lăsați pompierii să meargă acolo și să își riște viața. Cineva trebuia să spună: Noi mergem acolo dar nu mergem să murim. Pompierii noștri sunt cei mai importanți oameni ai acestei țări și noi îi aruncăm în foc, la propriu. România a tratat după Colectiv 182 de arși, acum că sunt șapte începem să îi trimitem prin străinătate”, a declarat Victor Ponta la România TV.

Noul consilier onorific al premierului a subliniat că, atunci când se decide transferul unor pacienți arși în Europa, spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții a căror stare de sănătate este una bună, cei în stare gravă sunt lăsați în România.

Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienții care sunt în stare bună. Pacienții în stare rea sunt lăsați în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român, acesta este interesul lor. Guvernul a făcut foarte bine că i-a pus în avion și i-a trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, dar e posibil ca românii să se întrebe: Noi nu plătim taxe? Pe noi de ce nu ne trimit în străinătate”, a mai spus fostul premier.

+++

Fostul prim-ministru, Dacian Cioloș, cel care a condus un Guvern tehnocrat după demisia Cabinetului Ponta în 2015, atunci când Clubul Colectiv a luat foc, l-a acuzat pe acest de "cinism fără margini".

"Aștept de la premierul Ciolacu să explice sau să își asume declarațiile consilierului său Victor Ponta, care spune că spitalele din Europa care primesc arși din România vor doar să trimită facturi uriașe către statul român și că pacienții aflați în stare gravă sunt lăsați să moară în România. Domnule Ciolacu, este aceasta poziția Guvernului României?  Oamenii mor în tentaculele caracatiței PSD, dar pentru Ponta important e să mai găsească un motiv să spună de străinii care ne vor răul și banii pentru că nu îi tratează și pe arșii netransportabili. Ei, străinii, sunt de vină, nu cei care au asfixiat și căpușat sistemul de sănătate decenii la rând", a scris Dacian Cioloș într-un mesaj pe Facebook.