"Am fost în imposibilitate fizică să votez azi (miercuri - n.r.), deoarece am avut Programul oficial aprobat de conducerea Camerei Deputaților care preciza foarte clar că sesiunea de vot final va fi joi, 5 iulie." - declară ex-premierul Victor Ponta.

Fostul premier și ex-președinte al PSD spune că, deși avea o justificare subiectivă să voteze "pentru” - "am suferit direct abuzuri și am pierdut funcția de Premier din acesta cauză -, am considerat încă o dată că sunt ales în funcții publice să îi reprezint pe cei care m-au votat (nu să îmi rezolv problemele sau frustrările personale)" - susține Ponta.

Ponta ar fi votat, dar a fost absent la vot.

Fostul premier susține că, ziua votului fusese stabilită în programul oficial al Camerei Deputaților pentru joi, 5 iulie, iar Ponta, plecat din țară, avea bilet de avion pentru a reveni în București miercuri seara. Votul a fost însă devansat și a avut loc miercuri, 4 iulie.

 

"Azi dimineață (miercuri - n.r.), Liviu Dragnea a decis total neprocedural schimbarea zilei de vot pentru motivul dubios că în acest fel îi șantajeaza pe Gabriel Vlase, Mihai Tudose și alți deputați PSD care nu doreau sa voteze Codul Penal (amenințarea a fost că nu îl mai votează pe Vlase director la SIE) / astfel, în urma unui șantaj mafiot deja obișnuit pentru "stilul Dragnea” am fost împiedicat și eu, și alții să votăm." - scrie Ponta pe pagina sa Facebook.

Premierul explică de ce ar fi votat "contra". Pe fond, Ponta crede că erau necesare modificări ale Codului Penal pentru a pune în aplicare deciziile CCR și a reformula prevederi care permiteau abuzuri la adresa unor "ținte politice". Cu toate acestea, spune fostul premier, "într-o societate democratică procedurile sunt la fel de importante ca fondul.

[Modificările la Codul Penal] au ca scop salvarea lui Dragnea și a grupului lui de interese cu prețul afectării grave a mecanismelor democratice din România / eu cred că ( mai devreme sau mai târziu) Dragnea nu o să scape de Justiție - dar prețul pe care îl plătește societatea românească este extrem de mare!

Fostul premier explică în 10 puncte de ce ar fi votat contra, dintre care amintim câteva argumente:

  •  Cum poti sa modifici radical un Cod Penal in 48 de ore ( "ziua ca banditii”) devansand chiar si ziua de joi pe care chiar tu ai hotarat-o ? 
  • cum poti functiona institutional daca ai ajuns sa il santajezi pe viitorul Director al SIE ca daca nu voteaza modificarile la Codul Penal nu ii dai voturile de investitura?!?
  • Modificarile la Cod au fost votate cu o majoritate de doua voturi - exact cele doua ale deputatilor Dragnea si Draghici -  ( acuzati de infractiunea de "abuz in serviciu” ) - normal ar fi fost ca cei pe care aceste schimbari ii privesc direct sa se fi abtinut de la ceea ce reprezinta un clar vot dat in interes personal
  • pentru parlamentarii PSD care au raspuns la apelurile lui Dragnea si au venit sa voteze aceasta zi va reprezenta o piatra pe care o vor duce in spate toata cariera ( problema lor si a constiintei lor pana la urma), însă impresia pentru românii obișnuiți va fi că TOȚI politicienii votează legi care să îi protejeze contra Justiției.