Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publica un clip video în care prezintă procedura de vot din data de 26 mai pentru alegerile europarlamentare, dar și pentru referendumul consultativ pe justiție convocat de președinte.

 

  • Alegătorii votează în aceleași secții, în același interval de timp, cu aceeași ștampilă, dar pe buletine de vot separate;
  • Alegătoul poate să voteze pentru un singur tip de scrutin (europarlamentare sau referendum), ori pentru ambele;
  • Alegătorul trebuie să-i prezinte operatorului de calculator actul de identitate, menționând pentru ce tip de scrutin dorește să voteze;
  •  Prezența la vot se consemnează pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin;
  •  Pe actul de identitate se va aplica un singur autocolant cu mențiunea ,,votat".

 

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că, pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, au fost comandate 20.104.459 de buletine de vot pentru a fi folosite la secțiile de vot din România, iar pentru cele din străinătate un număr de 1.333.500 de buletine de vot. 

De asemenea, au mai fost comandate 18.545.515 de timbre autocolante și 93.650 de ștampile cu mențiunea „votat” pentru secțiile de vot din țară. Pentru străinătate au fost comandate 1.301.230 de timbre autocolante, 2.147 de ștampile cu mențiunea „votat”.