Marcel Ciolacu a evocat posibilitatea ca Bucureștiul să blocheze Austria, care ar fi dorit șefia OSCE în 2024. Viena spune însă că nu există o astfel de candidatură.

În România, există o mare nemulțumire în legătură cu blocada Schengen din Austria, scrie Kurier care citează informația pe surse publicată de G4Media privind intenția Bucureștiului de a bloca preluarea Președinției OSCE de către Austria, în decembrie 2023.

"Eu când am vorbit despre sancțiuni către Austria, nu către austrieci, dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat atunci nu te aștepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă șefia OSCE ca România să nu folosească același drept de veto. Dar poate până se ajunge la această paralelă totuși există demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri", a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Cu toate acestea, Austria nu a depus nicio candidatură la președinția OSCE în 2024, a declarat miercuri Ministerul de externe austriac, răspunzând unei întrebări a agenției de presă APA.

Potrivit Ministerului afacerilor externe, "nu există nicio cerere a Austriei pentru funcția de secretar general al OSCE”.

Mandatul de trei ani al actualului secretar general al OSCE, Maria Schmid, se încheie în decembrie 2023.

Președinția OSCE - organizație din care fac parte 57 de state - se schimbă în fiecare an, dar Austria a ocupat această funcție în 2017.

La reuniunea anuală a OSCE din decembrie, statele membre nu au putut să cadă de acord asupra președinției pentru anul următor (adică 2024), așa cum se întâmplă de obicei.

Polonia va deține președinția OSCE până la sfârșitul anului, iar Macedonia de Nord va conduce organizația de securitate în 2023.

Ministerul de externe de la Viena a precizat pentru APA că Austria, țară în care se află sediul OSCE, poartă o responsabilitate specială pentru Organizația pentru securitate și cooperare în Europa. Acest lucru se aplică în special în perioadele de criză, când este vorba și de menținerea OSCE ca un important forum de dialog pentru securitatea Europei: "De aceea sprijinim organizația, președinția și pe secretarul general".