Ministerul Mediului a lansat ”Vinerea Verde”, o campania prin care vrea să încurajeze utilizarea transportului alternativ pentru deplasarea la și de la serviciu

Sub sloganul ”STOP! Azi mașina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice în scopul reducerii poluării și implicit, a emisiilor de carbon. 

”Vinerea Verde” își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

”Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă și aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor dorește să instaureze în România Vinerea Verde, ca o inițiativă voluntară prin care invităm toți cetățenii să renunțe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu mașină personală și să aleagă mijloace mai puțin poluante, poate chiar cu amprentă zero de carbon (mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun). Vinerea Verde este o invitație la un alt fel de comportament, o inițiativă care încearcă să schimbe mentalități”, a declarat ministrul Barna Tánczos. 

De asemenea, această inițiativă este o invitație la mișcare, atât pentru angajații Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și angajații instituțiilor publice din subordine, dar și pentru cei din mediul privat.

Ministrul Mediului a venit vineri la muncă parțial cu metroul și parțial pe jos. El a adăugat că nu este nici prima data și nici ultima când vine pe acest traseu de acasa.

Ministrul a declarat că se lucrează la un proiect prin care în fiecare zi de vineri oamenii să fie încurajați să nu mai meargă la serviciu cu mașinile. 

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a postat pe contul său de Facebook o fotografie dintr-un mijloc de transport în comun din București, alături de mesajul: "O idee foarte bună a ministrului Mediului, vineri fără mașină personală. #green".

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a venit la Minister cu "o bijuterie de mașină electrică", așa cum a numit-o, pe care spune că i-a împrumutat-o ministrul Mediului.

De asemenea, Turcan a spus că se gândea să vină cu bicicleta, dar vremea nu i-a permis.

"Aproape număr zilele până se face frumos afară să vin cu bicicleta. Merg mult cu bicicleta, dar în timpul liber, ca o pasiune. Nu vreau să fiu ipocrită și să spun că vin des cu bicicleta la birou. Am mai făcut lucrul acesta când eram vicepremier”, a completat aceasta.

Și premierul Florin Cîțu a venit la Guvern pe jos, afirmând că face des acest lucru.

El le-a spus jurnaliștilor care îl așteptau în fața Guvernului că e foarte bine că nu știu cât de des vine pe jos, pentru că astfel ar atrage prea mult atenția. Florin Cîțu a precizat că face plimbări în aproape fiecare dimineață și merge și la sală.

Despre colegii săi care au venit pe jos, prim-ministrul a spus că vremea e destul de rece, dar sigur se vor adapta la campanie.

Și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a venit vineri la primărie cu bicicleta.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a postat o fotografie pe Facebook din tramvaiul 24.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a venit cu trotineta la birou și a postat și el o fotografie pe Facebook.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a venit la birou cu o mașină electrică a Ministerului.

"Ministerul Energiei este parte a campaniei #VinereaVerde. Astăzi am venit la serviciu cu mașina electrică pe care o avem la minister. Cu această ocazie, îi îndemn pe colegii din minister să folosească acest autovehicul nepoluant și să experimenteze cât de ușor se conduce.

Și pentru că este o zi de conștientizare a rolului pe care îl are energia verde în viața unei societăți, vă anunț că luni și marți voi merge la Bruxelles pentru a discuta despre Pactul Verde European. România și-a asumat reducerea treptată e emisiilor de dioxid de carbon și face pași concreți în acest sens. Deja am stabilit coordonatele principale în vederea restructurării Complexului Energetic Oltenia și a celui de la Hunedoara, pentru că ne dorim ca industria producătoare de energie bazată cărbune să treacă etapizat către green energy, o energie sigură pentru sănătatea oamenilor și mult mai puțin costisitoare din punct de vedere economic", a scris Popescu pe contul lui de Facebook.

De asemenea, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a lăsat și el mașina pentru a se deplasa pe jos până la sediul instituției.