Comisiile reunite de administrație ale Parlamentului l-au audiat marți pe ministrul propus al Dezvoltării, Ion Ștefan.

UPDATE Ion Ștefan a fost avizat negativ de Comisiile reunite de administrație publice, cu opt voturi "pentru" și 20 de voturi "împotrivă". UDMR și Pro România s-au abținut.

+++

În debutul ședinței, ministrul a declarat că obiectivele principale ale Ministerul Dezvoltării vizează sprijinirea comunităților locale, întărirea capacității administrative și profesionalizarea funcției publice.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, i-a spus ministrului că a învățat să citească mai bine față de ultima audiere.

Simonis l-a întrebat ce va face în 24 februarie, la învestirea Guvernului Orban. Florin Roman a spus că va sărbători Dragobetele.

"Nu am nevoie de votul PSD. Nu vreau blat cu PSD. Vă rog să nu mă votați", a fost răspunsul lui Ștefan.

Tudor Benga de la USR l-a întrebat pe ministru care este cea mai mare realizare a sa. Ștefan a replicat că a oprit "sifonarea banului public".

"Vom opri risipa. Am oprit risipa. Nu există cerere de plată înaintată Ministerului care să fie achitată fără a fi verificată. Toate lucările prin PNDL 1 și PNDL 2 au fost controlate. Vom controla și ce a fost în urmă", a răspuns acesta.

În timpul ședinței, liderul de grup al PNL, Florin Roman, a răspuns în numele lui Ion Ștefan la acuzațiile pe care i le-a adus fostul ministru al Dezvoltării, social-democratul Daniel Suciu, iar parlamentarii au început să se certe.


Fostul ministru al Dezvoltării, social-democratul Daniel Suciu, l-a întrebat câți secretari de stat are ministerul, în condițiile în care Guvernul a spus că va reduce numărul acestora.

Ion Ștefan 

"La preluarea mandatului existau liste de dezangajare de 330 de milioane de euro fonduri europene. Până la finalul anului au fost procesate cererile de rambursare de 339 de milioane de euro", a mai explicat Ion Ștefan.

El a mai spus că a asigurat banii necesari privind construirea stadioanelor pentru EURO 2020 și pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța.

"Când am venit la minister, activitatea în minister era plimbatul sacoșei din rafie cu  documente dintr-un sediu în altul", a mai precizat el.

El a mai spus că Ministerul Dezvoltării este singurul care a dotat fiecare funcționar cu semnătură electronică calificată.

"Vom continua procesul de transparentizare și digitalizare la nivelul Ministerului. (...) Ministerul este campionul transparenței", a spus Ștefan.