Deputatul PNL Violeta Alexandru și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au avut un schimb de replici pe Facebook cu privire la statisticile oficiale referitoare la numărul de îmbolnăviri cu COVID-19.

Violeta Alexandru a reproșat faptul că afirmațiile publice despre neîncrederea în cifre sporesc îngrijorarea, în timp ce Voiculescu a replicat că "felul inovativ" în care a fost calculată rata de infectare înainte de alegeri i-a ridicat câteva semne de întrebare, potrivit Agerpres.

Discuția, purtată într-un limbaj amical, a fost urmărită și comentată de mai mulți utilizatori ai rețelei de socializare.

Inițial, Violeta Alexandru a afirmat că este o "tensiune" în București după creșterea numărului de cazuri de COVID și a subliniat că în acest context "contează mult câtă credibilitate are persoana care face declarații și, bineînțeles, ce declară".

"Recunosc că selectez deja, ascult oamenii în care am încredere pentru că mă uit la experiența lor. Afirmații oficiale/ politice gen 'nu am încredere în cifre, cifrele sunt altele', 's-ar putea să evolueze lucrurile așa sau invers' (fără să se indice argumentele), 'eu o să fac cum vreau ca să arăt că pot' nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea. Un oraș atât de îngrijorat este un oraș căruia îi scade randamentul. Spun asta pentru că răspund zilnic la telefon/ mesaje, mai ales oamenilor fără funcții, oameni care nu au de ce să se ferească, ei îmi spun exact ceea ce simt", a scris Violeta Alexandru, pe Facebook.

Ministrul Sănătății a explicat, într-un comentariu la postare, de ce felul în care a fost calculată incidența cazurilor de COVID-19 înainte de alegeri i-a ridicat "câteva semne de întrebare" și a vorbit despre "inovațiile" folosite.

"Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere și vom reuși doar dacă spunem mereu adevărul. Felul 'inovativ' în care a fost calculată incidenta înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare: 1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare - nicăieri în Europa nu s-a mai procedat așa; 2) din calculul incidenței la 14 zile au fost 'pierdute' vreo două zile. Astea sunt 'artificiile' de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere și mai mult decât atât. Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situații de genul asta. Altfel, ne furăm singuri căciula mințindu-ne frumos. Bănuiesc că nu știai despre 'inovațiile' de mai sus. Asta poate îți lămurește de ce am spus zilele trecute că 'cifrele sunt altele'", a replicat Voiculescu.

Deputatul PNL i-a reproșat din nou faptul că este ministru al Sănătății și că afirmațiile sale publice "sunt încărcate de o altă responsabilitate".

"Vlad Voiculescu, Vlad, tu fiind ministru acum, declarațiile/ comentariile publice sunt încărcate de o altă responsabilitate. Dacă sunt dovezi în acest sens, părerea mea este că alta trebuie să fie abordarea ta din poziția de ministru. Recunosc că eu sunt axată mai mult pe măsuri atunci când, după verificare, consider că am o problemă", a răspuns Violeta Alexandru.