Guvernul discută un proiect de ordonanță de urgență pentru reglementarea drepturilor cetățenilor britanici care trăiesc în România, dar și situația românilor care locuiesc în Marea Britanie, în eventualitatea unui Brexit fără acord.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, în debutul ședinței de guvern de miercuri, că miniștrii discută, în primă lectură, „o serie de măsuri în regim de urgență pentru a asigura continuitatea drepturilor dobândite de către cetățenii britanici în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, care și-au exercitat dreptul la libera circulație, în special dreptul de a locui, de a munci sau de a studia în România”.

Potrivit premierului, sunt măsuri ce vizează dreptul de ședere, accesul la piața muncii, la educație, recunoașterea calificărilor profesionale, drepturi de securitate socială, decontarea serviciilor medicale.

„Prevederile acestui proiect se referă strict la scenariul în care Marea Britanie se retrage din UE fără acord”, a spus Viorica Dăncilă, adăugând că aceste drepturi vor fi garantate respectând principiul reciprocității față de tratamentul aplicabil cetățenilor români de către Marea Britanie.

De asemenea, a mai spus premierul, ordonanța de Urgență reglementează situația cetățenilor români care și-au exercitat dreptul la liberă circulație pe teritoriul Marii Britanii, pe perioada în care aceasta era stat membru al Uniunii Europene.

„În acest fel, actul normativ va asigura protejarea celor mai vulnerabili dintre cetățenii români: persoanele care urmează un tratament medical la data retragerii. Aceștia vor beneficia în continuare de acoperirea asigurării medicale pe o perioadă suficientă finalizării tratamentului în curs. În mod similar, cetățenii britanici din România vor putea beneficia de acoperirea tratamentelor medicale aflate în desfășurare la data retragerii”, a spus Viorica Dăncilă.

Ordonanța include, de asemenea, dispoziții speciale privind cetățenii români care, la data retragerii, au beneficiat de un drept de ședere în Regatul Unit și care iau decizia de a se întoarce în România. Astfel, este reglementat accesul acestora la diferite categorii de prestații sociale, precum și recunoașterea, în România, a studiilor, calificărilor profesionale și exercitarea profesiilor reglementate realizate în Regatul Unit.

Premierul a insistat că, în negocierile purtate cu executivul de la Londra, partea română a dorit să se asigure că drepturile cetățenilor români care locuiesc în Marea Britanie vor fi pe deplin respectate. „Am primit deja asigurări în acest sens din partea Guvernului britanic și în continuare acordăm o atenție deosebită modului de implementare a acestor angajamente”, a mai spus Dăncilă.

Guvernul Marii Britanii a început deja procesul de înregistrări care va permite cetățenilor români din Marea Britanie să continue să beneficieze de drepturile dobândite, indiferent de deznodământul procesului Brexit, prin obținerea unui nou statut.

Potrivit ministerului român de externe, circa 190.000 de români s-au înregistrat deja pentru obținerea noului statut - settled/pre-settled status. Potrivit celor mai recente estimări, comunitatea română din Marea Britanie este de aproximativ 500.000 de persoane.