Premierul îl acuză pe Klaus Iohannis că blochează activitatea guvernului prin refuzul de a numi miniștri, dar președintele spune că blocajul e provocat de insistența cu care Viorica Dăncilă refuză să ceară acordul Parlamentului pentru un nou cabinet.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis vineri președintelui noi propuneri de miniștri interimari, respectiv Daniel Suciu la Justiție, Gabriel Leș la Interne, Nicolae Hurduc la Educație și Eugen Teodorovici vicepremier pe probleme economice, scrie Mediafax, citând surse din partid.

Ca urmare a demisiei miniștrilor ALDE din partid, după ieșirea formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu de la guvernare, Viorica Dăncilă a propus înlocuitori pentru aceștia, dar Klaus Iohannis a refuzat să-i valideze, spunând că, deoarece coaliția s-a destrămat, premierul trebuie să obțină votul Parlamentului pentru noua formulă de guvern.

Guvernul s-a adresat Curții Constituționale care a decis, simultan, că președintele Iohannis este obligat să accepte numirea miniștrilor interimari, dar și că Viorica Dăncilă trebuie să ceară un vot de încredere în Parlament.

Dar blocajul a continuat și după decizia Curții Constituționale, cu lideri PSD susținând că Iohannis încalcă legea fundamentală prin refuzul de a numi interimarii, în timp ce președintele spune că, de fapt, premierul vrea să-l forțeze să încalce prevederile Constituției.

Într-un mesaj postat vineri pe Facebook, Viorica Dăncilă susține că, prin refuzul de a numi miniștrii interimari, Klaus Iohannis „periclitează o generație întreagă de tineri medici care nu vor putea susține la timp examenul de rezidențiat fără un ordin de ministru”.

Președintele a replicat însă că nu poate numi miniștri după ce Curtea Constituțională a statuat faptul că „pentru numirea unui ministru titular la educație, premierul trebuie să se prezinte în Parlament”.

„Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale, în condițiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcție timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituție”, susține Iohannis într-o declarație de presă.

Președintele spune că insistența cu care prim-ministrul refuză să solicite acordul Parlamentului pentru un nou Guvern generează, de fapt, „gravul blocaj în care se adâncesc instituțiile statului român”, organizarea examenului de rezidențiat fiind doar ultimul exemplu.

„Prin recenta sa decizie, Curtea Constituțională a statuat în mod clar că, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, Președintele României poate numi miniștri titulari numai cu aprobarea prealabilă a Parlamentului. Nici nu era nevoie de o decizie a CCR pentru a se constata evidența necesității de a respecta un articol din Constituție. Dacă ar fi acționat cu bună-credință și ar fi dorit cu adevărat să evite orice blocaje, doamna Dăncilă ar fi trebuit, așa cum i-am cerut, să meargă în Parlament și să obțină validarea pentru noul său Guvern”, a declarat Iohannis.

Președintele nu spune însă nimic de cazul ministrului justiției, dat fiind că judecătorii constituționali au decis că revocarea Anei Birchall, cerută de premier, ar fi trebuit validată „de îndată” de președinte.

În ceea ce privește ieșirea din această situație, Iohannis își pune speranțele în moțiunea de cenzură, ce va fi votată joi de Parlament. 

„La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului și activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat”, a mai spus Iohannis.