În prima ședință a noului Guvern, premierul a anunțat că renunță la serviciile SPP, dar nu a oferit explicații pentru această decizie. Viorica Dăncilă a mai spus că și ceilalți membri ai Cabinetului său vor renunța la Serviciul de Pază și Protecție.

UPDATE

Parchetul general s-a autosesizat în urma declarațiilor lui Liviu Dragnea privind acțiunile lui Lucian Pahonțu, anunță Realitatea TV.

***

"Pentru că au apărut o serie de speculații în spațiul public, aș vrea să precizez că am transmis SPP încă de luni seara că nu vreau să beneficiez de protecție", a anunțat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

"Înțeleg că toți miniștrii au aceeași opțiune și am comunicat deja acest lucru. Vom îndeplini formalitățile legale în acest sens", a mai spus Dăncilă.

Premierul a susținut că nu are nicio problemă cu ofițerii SPP "a căror muncă o respect" și nici cu instituția, "însă aceasta este decizia mea".

"Nu sunt singurul demnitar care a optat în acest sens", a reiterat premierul, citind de pe două foi de hârtie. De altfel, pe tot parcursul intervenției sale în prezența presei, Viorica Dăncilă a citit de pe cele două foi din fața sa.

Marți, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, pentru agenția de presă Mediafax, că, până nu a renunțat la protecția Serviciului de Pază și Protecție. El a spus însă că, în continuare, va proceda în acord cu ceea ce se va decide. Declarația sa arată că decizia a fost impusă miniștrilor.

Deși Dăncilă susține că a notificat SPP încă de luni seara, surse oficiale au declarat marți, pentru Agerpres, că Serviciul de Pază și Protecție nu a fost notificat oficial că premierul Viorica Dăncilă și miniștrii Cabinetului său ar dori să renunțe la serviciile SPP.

În realitate, decizia a fost luată la ordinul liderului PSD, Liviu Dragnea, care poartă un război cu șeful SPP, Lucian Pahonțu. Dragnea îl acuză pe acesta de implicare în politică.

Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat marți, la Realitatea TV, că cei de la SPP informează "mai sus" în legătură cu programul demnitarilor, relațiile cu familia etc.

Victor Ponta a oferit o altă explicație pentru războiul declarat lui Pahonțu de către președintele PSD.

Fostul premier a povestit marți seara, la Digi 24, că la un moment dat Sorin Grindeanu, în perioada în care era premier, a fost de negăsit câteva zile. Dragnea ar fi cerut SPP să-i comunice unde se află premierul, dar a fost refuzat, de aici conflictul dintre liderul PSD și șeful Serviciului de Pază și Protecție, a afirmat Ponta.

Înainte de această întâmplare, cei doi ar fi fost prieteni.

"Personal am asistat, am văzut cu ochii mei și cu urechile mele am auzit, știu sigur că dl Dragnea avea relații privilegiate cu ceea ce acum numește „statul paralel”. Am participat la multe evenimente semioficiale la care era și dl Pahonțu de la SPP, noua țintă a lui Dragnea. Îl face faimos, nu cred că știa lumea cine e Pahonțu. Nu era așa luptător cu el", a afirmat Victor Ponta.