Viorica Dăncilă, răspuns arțăgos la adresa partenerilor internaționali: Nu faceți agenda premierului
Viorica Dăncilă a reacționat agresiv la mesajele transmise de oficialii europeni și partenerii internaționali pe tema modificărilor legislației penale și a anchetării Laurei Codruța Kovesi, spunând că nu va interveni niciodată în actul de justiție.
În deschiderea ședinței de Guvern de miercuri, premierul Viorica Dăncilă a declarat că autoritățile române au arătat „deschidere totală” în dialogul cu Comisia Europeană și consideră că declarația de azi a prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, a produs neclarități.
Timmermans a avertizat Guvernul român să nu mai ia măsuri care să afecteze în vreun fel sistemul judiciar, cu referire la discuțiile din spațiul public privind proiectele de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal și pentru anularea sentințelor date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte.
„M-au surprins declarațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că a existat și există deschidere totală în privința pașilor pe care îi avem de urmat. Am format un grup de experți, s-a lucrat la nivel de experți, atât din partea Comisiei Europene, cât și din partea Ministerului Justiției. Am specificat de fiecare dată că ne vom consulta și că va exista transparență”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern.
„De aceea, declarația prim-vicepreședintelui Frans Timmermans de astăzi a produs neclarități și nu i-am înțeles rostul, pentru că nu este pliată pe realitatea existentă”, a menționat ea, spunînd că va avea o nouă discuție cu înaltul oficial european.
În plus, Viorica Dăncilă s-a declarat „la fel de surprinsă” și de declarațiile președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, care și-a menținut sprijinul pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la poziția de procuror-șef european, cerând autorităților române să nu o împiedice să participe la toate etapele de selecție.
„Cred că niciun factor sau decident politic, fie și președintele Parlamentului European, nu poate solicita începerea sau oprirea unei anchete penale. Ni se cere să nu intervenim în actul de justiție și mi se pare un lucru corect, dar oficialii europeni ne cer să oprim anchete penale. Le spun clar că prim-ministrul României nu a intervenit și nu va interveni niciodată în actul de justiție”, a spus Dăncilă.
În deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European, Tajani a citit o declarație în care a menționat că este îngrijorat în privința măsurilor luate de România împotriva Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, respectiv controlul judiciar și interdicția de a părăsi țara.
De asemenea, Tajani a reconfirmat sprijinul Parlamentului European pentru numirea Laurei Kovesi în funcția de procuror-șef european și a spus că va scrie Guvernului român o scrisoare pe acest subiect.
Viorica Dăncilă s-a arătat deranjată și de scrisoarea ambasadorilor din 12 state, parteneri și aliați ai României, în care aceștia și-au exprimat îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc.
„Tot astăzi (miercuri - n.r.) am văzut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrut să am o discuție individuală cu fiecare ambasador din acest grup, dar au refuzat. Le reamintesc doamnelor și domnilor ambasadori că suntem în România și că am dialog direct cu omologii mei”, a spus premierul, înainte de a trece la amenințări.
„Le recomand să se adreseze autorităților din țara din care fac parte, pentru că în niciun stat ambasadorii nu fac agenda prim-ministrului și eu nu am să permit acest lucru. Trebuie să arate respect pentru România, așa cum ambasadorii noștri, în fiecare stat, fie membru al Uniunii Europene sau un stat terț, au respect pentru statul respectiv”, a completat Viorica Dăncilă.
Reacția premierului a venit după ce ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care își exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc și cheamă guvernul să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției.
Ambasadorii statelor respective au spus că, „din păcate”, solicitările lor oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie.
Dar Viorica Dăncilă nu s-a oprit doar la străini, ci ținut să menționeze că de vină pentru toate aceste „neplăceri” este vinovat președintele Klaus Iohannis.
„Consider că această situație, destul de neplăcută, a fost creată de declarațiile repetate pe justiție ale președintelui României. Dacă președintele României nu a avut niciun aport la rezultatele obținute în cadrul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, iată că a reușit să aducă un deficit de imagine țării noastre. Este păcat că acest lucru se realizează tocmai în timpul deținerii președinției rotative de către România”, a susținut premierul.
În discursul său, Dăncilă a făcut referire și la fosta sa colegă de partid, Corina Crețu, comisar european numit de PSD, dar care acum candidează pe listele Pro România la alegerile europene. „Știu că a fost astăzi o discuție în Colegiul Comisarilor despre România și sper că comisarul român a susținut de aceasta dată România”, a subliniat Viorica Dăncilă.
de DiDiRo 03 Apr 2019 21:02