Premierul Viorica Dăncilă s-a răzgândit în privința restructurării guvernamentale în Parlament, afirmând luni, înaintea ședinței de Guvern, că ia în calcul acest lucru.

UPDATE

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, într-o conferință de presă, că sunt şanse foarte mici ca o restructurare a Guvernului să treacă în Parlament.

+++

Protestatarul Marian Moroşanu, cunoscut sub numele de ''Ceauşescu'', a fost ridicat luni seară de poliţişti, după ce a scandat lozinci antiguvernamentale în faţa sediului PSD, în timp ce se desfăşura şedinţa Comitetului Executiv Naţional.

La sediul PSD au venit mai mulţi poliţişti, care au încercat să îl imobilizeze pentru a-l duce la secţie, menţionând că au primit o sesizare privind tulburarea liniştii publice, relatează Agerpres.

Marian Moroşanu a refuzat şi s-a întins pe asfalt, acuzând dureri de inimă. Poliţiştii au chemat ambulanţa, însă în timp ce aşteptau echipajul medical, între protestatar şi forţele a izbucnit o nouă altercaţie, după ce Moroşanu l-a făcut pe unul dintre poliţişti "nesimţit" şi l-a acuzat de faptul că l-ar fi înjurat. Protestatarul a fost imobilizat şi dus la secţie. După câteva minute, la sediul PSD a apărut şi salvarea. 

+++

După ședința CEx, Viorica Dăncilă a declarat că va veni în Parlament săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri. Ea a negat că s-ar fi răzgândit, doar că până acum nu a avansat o dată. Pe de altă parte, Dăncilă a spus că nu știe încă dacă va fi vorba de o restructurare sau de o remaniere, adăugând că nu-i e frică de o eventuală moțiune de cenzură. În pofida declarației sale, în CEx s-a decis restructurarea Guvernului.

În eventualitatea în care va merge pe restructurare, Dăncilă a precizat că vor fi 19 ministere, decizie care va fi luată în cadrul Comitetului Executiv Național și în urma discuțiilor cu parlamentarii PSD. 

Ea a reiterat faptul că își dorește un vot de încredere al Parlamentului, dar dacă nu-l obține, Guvernul nu va cădea.

Dăncilă a precizat că va avea discuții cu toate partidele, mai puțin cu Pro România. Întrebată dacă are majoritatea pentru formula restructurată a Guvernului, Dăncilă a răspuns: "Încercăm să creăm o majoritate".

Ea a fost contrazisă de liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, care, întrebat dacă negocierile privind crearea unei majorități se poartă şi cu parlamentarii Pro România, a replicat: "Pro România nu înseamnă Victor Ponta. Înseamnă 26 de membri în Camera Deputaţilor". 

+++

"Această situație creată de președintele Iohannis, care, prin refuzul său de a numi miniștrii interimari, ignoră într-un dispreț total reguli, legi și decizii ale CCR, poate produce consecințe grave pentru cetățeni și pentru relațiile României cu partenerii externi. Refuzul de a numi miniștrii interimari este un abuz constituțional și de putere pe care domnul președinte Iohannis își permite să îl facă la adăpostul imunității absolute. (...) Vreau să îi asigur pe toți că nu ne temem și luăm în calcul restructurarea Guvernului în Parlament", a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

+++

După ce inițial a anunțat că se duce în fața Legislativului, Viorica Dăncilă s-a ferit în repetate rânduri să vină în Parlament să ceară un vot pentru restructurarea guvernamentală din cauza faptului că PSD a pierdut majoritatea în cele două Camere.

De altfel, refuzul premierului în acest sens a fost unul dintre motivele pentru care, spunea  Călin Popescu Tăriceanu, s-a rupt Coaliția PSD ALDE.

Pe 12 august, șeful ALDE i-a transmis premierului să vină cu o restructurare guvernamentală și un nou program de guvernare până pe 20 august, lucru care nu s-a întâmplat.

În aceeași zi, Dăncilă i-a transmis lui Tăriceanu că PSD nu acceptă niciun ultimatum, iar acum nu este oportună o restructurare guvernamentală.

"PSD nu acceptă un ultimatum. Eu cred că discuțiile în cadrul unei Alianțe sunt discuții aplicate. Nu putem vorbi de un ultimatum dat de PSD către ALDE sau de la ALDE către PSD. Am discutat cu domnul Tăriceanu despre programul de guvernare, am discutat despre restructurare. În cadrul CExN am discutat despre remaniere, nu avem în vedere o restructurare în viitorul apropiat, dar ne gândim la o remaniere a miniștrilor care nu au performat și la ajustarea programului de guvernare, astfel încât să corespundă cerințelor populației", afirma Viorica Dăncilă.