Românii mai au de așteptat până să poată călători în SUA fără vize, iar președintele Klaus Iohannis nu este nici el prea optimist.

"În ce privește Visa Waiver, nu cred că este o problemă care îi preocupă pe mulți români, dar cei preocupați sunt și foarte interesați. Din păcate, regulile pentri Visa Waiver sunt destul de clare și destul de stricte. Momentan România nu le îndeplinește - rata de refuz este mult mai mare decât limita la care poate începe discuția politică pe renunțarea la vize. MAE lucrează pe această speță, se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz, sunt foarte multe probleme tehnice. Avem un nou ambasador al României în SUA care este foarte preocupat și lucrează intens pe această speță. Am avut multe discuții cu MAE și acolo preocuparea este mai intensă", a explicat președintele Iohannis, întrebat dacă până la finalul mandatului său românii ar putea călători în SUA fără vize.

"Nu cred că putem să ne așteptăm ca în viitorul apropiat să avem o soluție pe această temă. Preocupări din partea noastră există, însă e nevoie de încă foarte multă muncă", a conchis șeful statului.

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver. 

În septembrie 2021, Statele Unite au inclus Croația în Programul Visa Waiver, astfel încât cetățenii acestei țări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o ședere de până la 90 de zile.

În primăvara anului trecut, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, declara, într-un interviu acordat Agerpres, că România are în vedere o serie de inițiative la nivelul Congresului SUA, pentru a vedea în ce măsură e posibilă modificarea legislației sau flexibilizarea legislației americane, care prevede plafonul de 3% de cereri respinse pentru ridicarea vizelor.