Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vine marți într-o vizită oficială în România și va avea întâlniri atât cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Marcel Ciolacu, cât și cu șefii Senatului și Camerei Deputaților.

UPDATE

Președinția română a anunțat oficial luni după-amiază că președintele Klaus Iohannis îl va primi marți, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România, la invitația șefului statului român.

Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun.

Consultările politice aprofundate, la București, dintre Iohannis și Zelenski vor permite, astfel, analizarea amplelor măsuri decise și puse în aplicare de România în sprijinul Ucrainei, în vederea consolidării acestora, precum și discutarea situației de securitate în regiune și la Marea Neagră și a demersurilor necesare pentru gestionarea acesteia.

Totodată, președintele României va pune accentul pe abordări constructive și pragmatice în domeniile prioritare de cooperare bilaterală și de interes comun, în special pe extinderea conexiunilor transfrontaliere, dezvoltarea relațiilor economice, integrarea europeană și euroatlantică ale Ucrainei, precum și respectarea deplină a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Și Biroul de presă al Guvernului a transmis ulterior că premierul Marcel Ciolacu va avea o întrevedere cu președintele președintele Ucrainei de la ora 17:00.

 +++

Plenul comun al Parlamentului se reunește marți de la ora 14:00 și este posibil la ca începutul ședinței, Zelenski să susțină un discurs, potrivit unor surse politice.

Din motive de securitate și pentru că evoluția războiului este în dinamică, nici autoritățile de la București, nici cele de la Kiev nu au anunțat încă oficial vizita și programul lui Zelenski.

Vizita președintelui Ucrainei ar urma să fie prima pe care acesta o face în România.

Premierul Ucrainei, Denis Smîhal, spunea în luna august, la Digi24, că Zelenski va vizita România, dar nu poate spune data.

"România este partenerul nostru foarte de încredere și unul excelent. Așadar, sunt sigur că președintele Zelenski va vizita România. Voi vorbi cu el după ce mă voi întoarce. Știu că președinții noștri au relații foarte bune. Știu că președintele meu se va întâlni cu prim-ministru român, în curând. Avem relații foarte, foarte, foarte active acum între țara noastră și între oficialii noștri. Așadar, cred că președintele Zelenski va vizita România. Nu pot spune data, dar știu că se va întâmpla", spunea, în august, premierul ucrainean.