Președinta aleasă a Comisiei Europene a discutat deja cu Bucureștiul și cu Budapesta în legătură cu înlocuirea Rovanei Plumb și a lui Laszlo Trocsanyi, respinși definitiv de Comisia JURI. Ungaria ar fi venit deja cu un alt nume.

UPDATE

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a trimis Ursulei von der Leyen două scrisori în care precizează că în Comisia JURI s-a decis că László Trócsányi și Rovana Plumb nu-și pot fi comisari europeni, din cauza conflictului de interese descoperit în declarațiile lor de avere și de interese.

Potrivit unui comunicat al PE, audierile comisarilor desemnați ai României și Ungariei sunt suspendate, până când von der Leyen va comunica Legislativului ce intenționează să facă în continuare.

***

Ursula von der Leyen a purtat deja "discuții preliminare" cu guvernele de la București și Budapesta după ce Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi au fost respinși de Comisia Afaceri Juridice a Parlamentului European, a anunțat un purtător de cuvânt al președintei alese a Comisiei, citat de ZDF.

Ungaria ar fi propus un înlocuitor, în persoana lui Olivér Varhelyi, ambasadorul Ungariei la UE. 

Și numele ambasadoarei României la UE, Luminița Odobescu, e în cărți pentru poziția de comisar, dar sunt vehiculați și alți înlocuitori: Ramona Mănescu, Mihai Fifor, Dan Nica etc.

Von der Leyen așteaptă noi propuneri oficiale imediat ce va primi scrisoarea din partea președintelui PE, David Sassoli, privind respingerea celor doi. Ambele țări știau încă de săptămâna trecută, după votul nefavorabil din Comisia JURI, că trebuie să vină cu "nume noi", a mai precizat purtătorul de cuvânt.

El a cerut Ungariei și României să desemneze candidați care să corespundă "atât în ceea ce privește integritatea, cât și competența profesională".