Ministrul Justiției ne-a explicat vineri că miercuri nu ne-a prezentat prevederi din proiectele de lege privind justiția, ci propuneri. Sau punctul său de vedere, după cum s-a exprimat Tudose. Noi am spune, pe românește, că e doar "o vrăjeală".

2 august. "Proiectul de lege privind modificarea Legilor justiției va fi prezentat public pe data de 23 august 2017, la sediul Ministerului Justiției, începând cu orele 11:00! Sunt propuse modificări de fond și nu de formă!", a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Precizarea a venit după ce în seara zilei de 1 august, președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut ca pachetul de legi să fie gata până la finalul lunii august.

Cerința liderului PSD venea după ce premierul Mihai Tudose afirmase că ministrul Justiției nu are un termen pentru prezentarea pachetului de legi. 

23 august. Așa cum a promis pe 2 august, ministrul Tudorel Toader a venit miercuri, la ora 11:00, în fața presei pentru a prezenta proiectele de lege privind reforma justiției.

Cum s-a derulat "întâlnirea de prezentare a legilor"?

După mai bine de o oră în care s-a comportat precum un profesor la catedră, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției - așa cum se prezintă, cu emfază, în toate comunitatele de presă postate pe site-ul Ministerului Justiției - a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. El le-a explicat acestora că nu este o conferință de presă, ci o "întâlnire de prezentare a legilor".

"V-am prezentat legile …vi le prezint și în scris și le voi explica la prima conferință sau la prima apariție...", a spus Toader, în timp ce ieșea din sală pentru a scăpa de jurnaliștii care doreau clarificări.

Revenind la început, Tudorel Toader le-a mulțumit jurnaliștilor că participă la "prezentarea principalelor propuneri de modificare la pachetul legilor referitoare la justiție":

"Vorbim în acest proiect de lege despre legile justiției, legea 303, 304, 317, toate din 2004. Cu alte cuvinte, nu vorbim astăzi nici despre grațiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul în serviciu sau neglijența în serviciu, nici despre foaia de parcurs pentru a răspunde cerințelor hotărârii CEDO. Deci doar legile justiției, cele trei legi la care am făcut referire". 

"Este foarte important modul în care dvs veți reflecta, prin canalele media pe care le reprezentați, principalele propuneri de modificare la cele trei legi", a mai spus ministrul. 

Dacă vineri avea să spună că erau doar niște propuneri, miercuri Tudorel Toader a explicat că prezintă "în sinteză" principalele propuneri, deoarece timpul alocat "n-ar permite prezentarea a trei legi integral, aliniat cu aliniat, iar la ora 13:00 avem și ședință de guvern".

De asemenea, el a anunțat că într-o săptămâna va prezenta actele normative. Sau n-am înțeles noi bine.

 

"Sunt propuneri de fond și nu de formă … Probabil într-o săptămână voi prezenta foaia de parcurs pentru punerea în aplicare a hotărârii-pilot CEDO referitoare la penitenciare și toate celelalte acte normative, propuneri pe care le avem în lucru".

Convins că a asigurat transparența decizională, Tudorel Toader a explicat că proiectul a plecat de la CSM în 2016, în ianuarie 2017 a ajuns la Ministerul Justiției și, dat fiind că între timp s-a schimbat componența CSM, ministrul Florin Iordache a trimis pachetul înapoi la Consiliul Superior al Magistratului pentru ca actualul Consiliu să-și exprime punctul de vedere.

CSM a dat avizul în intervalul ianuaria-aprilie, iar Toader susține că ar fi luat în considerare multe dintre măsurile propuse de CSM, mai ales în cazul Legii 317.

 

"Trimitem de data aceasta la CSM spre avizare, nu spre consultare",

a mai spus prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Curg reacțiile negative, iar premierul Mihai Tudose îl cheamă la Guvern pe ministrul Justiției pentru a-i da lămuriri în legătură cu propunerile, deși abia se terminase ședința în care Toader făcuse o prezentare a pachetului de legi privind justiția.

Ce-i drept, de față cu presa, ministrul a prezentat doar câteva modificări, dar niciuna dintre cele controversate.


24 august. Ministrul Justiției pleacă să facă vizite de lucru inopinate la Judecătoria Urziceni, Penitenciarul Constanța - Poarta Albă și Penitenciarul Tulcea, lăsându-i pe alții să scoată piatra din baltă.

Cum reacțiile negative continuă și sunt solicitate proiectele de lege - inclusiv de către Comisia Europeană - liderul PSD, Liviu Dragnea, a ieșit nonșalant să liniștească spiritele, spunând că, de fapt, ministrul a prezentat doar "niște păreri".

Iar Dragnea n-a știut absolut nimic, ba chiar nu e de acord cu unele dintre ele.

Parcă am mai văzut filmul în iarnă, cu alți actori: OUG 13 și Florin "Altăîntrebare" Iordache.

După ce și oaspetele francez, Emmanuel Macron, a criticat propunerile, premierul Mihai Tudose spus și el că, în realitate, Tudorel Toader a prezentat doar punctul său de vedere cu privire la proiectul privind modificarea legilor justiției: 

"Propunerile unui singur om nu pot fi niciodată un atac la nimic. Domnul Tudorel Toader a ieșit într-o conferință și a prezentat ceea ce a reieșit din punctul de vedere al domniei sale din consultările cu cei implicați. De aici până la a vorbi despre legile justiției e o cale lungă, fiindcă acel pachet propus va trebui să primească niște avize, de la CSM, de exemplu. Practic, a început de-abia acum dezbaterea publică efectiv, iar când aceste lucruri se vor încheia, vor veni cu ele în guvern. Acolo vom lua o decizie în funcție de poziția publică exprimată de către români, de (...) tipul de avize de la cei care trebuie să dea avizele. Până atunci mai e",

a declarat la Antena 3, prim-ministrul, potrivit Agerpres.

25 august. În cursul dimineții, ministrul a ieșit cu mult-așteptatele clarificări: a vrut să facă societății un bine, astfel că și-a lansat propunerile în dezbatere publică, deși putea să le insereze în proiectul de lege:

"Puteam foarte simplu ca propunerile de modificare pe care le-am formulat să le inserez în proiectul de lege, să le trimit la CSM, dumneavoastră, societatea nici să nu cunoască acest lucru, după care să aflați conținutul, să vă vedeți în fața unui fapt împlinit. Asta e tehnica, asta e regula. Așa ați văzut de fiecare dată. Ai proiectul de lege, avizare, modificări, îl pui pe circuit și îl trimiți la Guvern și Parlament. Eu am preferat în această situație, dată fiind importanța fundamentală a legilor justiție, o formulă care, chiar în detrimentul curgerii unui interval suplimentar de timp, să interpun o procedură suplimentară".

A respins însă ideea că ar face "experimente judiciare".

Factual explică de ce această declarație este falsă.

Dragnea nu mai vrea ca instituțiile să-și dea cu părerea

Dacă joi era relaxat și habar n-avea, vineri Liviu Dragnea a schimbat foaia. Liderul social-democrat și-a exprimat speranța că ministrul Toader nu va da înapoi în fața valului de critici, subliniind că niciodată nu va fi de acord "să dăm înainte sau înapoi după dorințele unuia sau altuia care este vremelnic într-o funcție, speriat că pierde niște pârghii".

El s-a arătat iritat și de criticile instituțiilor din sistemul de justiție.

"Pe de altă parte, nici nu știu cât e de bine ca niște instituții care sunt implicate masiv în acest domeniu să-și dea cu părerea sau să se opună. Până la urmă legislația în România o face Parlamentul sau Guvernul", a afirmat președintele PSD.

Discuții de cafenea

Într-o intervenția la Realitata TV, fostul ministru Raluca Prună a susținut că suntem în faza unor "discuții de cafenea", în care ministrul "ne spune ca unor studenți cam ce vor conține proiectele și ne cere să ne spunem părerea".

Prună a mai precizat că propunerile aruncate pe piață de ministru sunt complet diferite față de prevederile din pachetul - făcut împreună cu CSM - pe care ea l-a pus în dezbatere anul trecut. Fostul ministru a explicat în detaliu și pe Facebook care sunt problemele cu propunerile făcute de Tudorel Toader.

Cum va evolua "telenovela", vom vedea săptămâna viitoare. După protestele anunțate duminică seara, în București și în mai multe orașe din țară și din diaspora.