Ministrul Justiţiei ne-a explicat vineri că miercuri nu ne-a prezentat prevederi din proiectele de lege privind justiţia, ci propuneri. Sau punctul său de vedere, după cum s-a exprimat Tudose. Noi am spune, pe româneşte, că e doar "o vrăjeală".

2 august. "Proiectul de lege privind modificarea Legilor justiției va fi prezentat public pe data de 23 august 2017, la sediul Ministerului Justiției, începând cu orele 11:00! Sunt propuse modificări de fond și nu de formă!", a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Precizarea a venit după ce în seara zilei de 1 august, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut ca pachetul de legi să fie gata până la finalul lunii august.

Cerința liderului PSD venea după ce premierul Mihai Tudose afirmase că ministrul Justiției nu are un termen pentru prezentarea pachetului de legi. 

23 august. Aşa cum a promis pe 2 august, ministrul Tudorel Toader a venit miercuri, la ora 11:00, în faţa presei pentru a prezenta proiectele de lege privind reforma justiţiei.

Cum s-a derulat "întâlnirea de prezentare a legilor"?

După mai bine de o oră în care s-a comportat precum un profesor la catedră, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei - aşa cum se prezintă, cu emfază, în toate comunitatele de presă postate pe site-ul Ministerului Justiţiei - a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor. El le-a explicat acestora că nu este o conferinţă de presă, ci o "întâlnire de prezentare a legilor".

"V-am prezentat legile …vi le prezint şi în scris şi le voi explica la prima conferinţă sau la prima apariţie...", a spus Toader, în timp ce ieşea din sală pentru a scăpa de jurnaliştii care doreau clarificări.

Revenind la început, Tudorel Toader le-a mulţumit jurnaliştilor că participă la "prezentarea principalelor propuneri de modificare la pachetul legilor referitoare la justiţie":

"Vorbim în acest proiect de lege despre legile justiţiei, legea 303, 304, 317, toate din 2004. Cu alte cuvinte, nu vorbim astăzi nici despre graţiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul în serviciu sau neglijenţa în serviciu, nici despre foaia de parcurs pentru a răspunde cerinţelor hotărârii CEDO. Deci doar legile justiţiei, cele trei legi la care am făcut referire". 

"Este foarte important modul în care dvs veţi reflecta, prin canalele media pe care le reprezentaţi, principalele propuneri de modificare la cele trei legi", a mai spus ministrul. 

Dacă vineri avea să spună că erau doar nişte propuneri, miercuri Tudorel Toader a explicat că prezintă "în sinteză" principalele propuneri, deoarece timpul alocat "n-ar permite prezentarea a trei legi integral, aliniat cu aliniat, iar la ora 13:00 avem şi şedinţă de guvern".

De asemenea, el a anunţat că într-o săptămâna va prezenta actele normative. Sau n-am înţeles noi bine.

 

"Sunt propuneri de fond şi nu de formă … Probabil într-o săptămână voi prezenta foaia de parcurs pentru punerea în aplicare a hotărârii-pilot CEDO referitoare la penitenciare şi toate celelalte acte normative, propuneri pe care le avem în lucru".

Convins că a asigurat transparenţa decizională, Tudorel Toader a explicat că proiectul a plecat de la CSM în 2016, în ianuarie 2017 a ajuns la Ministerul Justiţiei şi, dat fiind că între timp s-a schimbat componenţa CSM, ministrul Florin Iordache a trimis pachetul înapoi la Consiliul Superior al Magistratului pentru ca actualul Consiliu să-şi exprime punctul de vedere.

CSM a dat avizul în intervalul ianuaria-aprilie, iar Toader susţine că ar fi luat în considerare multe dintre măsurile propuse de CSM, mai ales în cazul Legii 317.

 

"Trimitem de data aceasta la CSM spre avizare, nu spre consultare",

a mai spus prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Curg reacţiile negative, iar premierul Mihai Tudose îl cheamă la Guvern pe ministrul Justiţiei pentru a-i da lămuriri în legătură cu propunerile, deşi abia se terminase şedinţa în care Toader făcuse o prezentare a pachetului de legi privind justiţia.

Ce-i drept, de faţă cu presa, ministrul a prezentat doar câteva modificări, dar niciuna dintre cele controversate.


24 august. Ministrul Justiţiei pleacă să facă vizite de lucru inopinate la Judecătoria Urziceni, Penitenciarul Constanţa - Poarta Albă și Penitenciarul Tulcea, lăsându-i pe alţii să scoată piatra din baltă.

Cum reacţiile negative continuă şi sunt solicitate proiectele de lege - inclusiv de către Comisia Europeană - liderul PSD, Liviu Dragnea, a ieşit nonşalant să liniştească spiritele, spunând că, de fapt, ministrul a prezentat doar "nişte păreri".

Iar Dragnea n-a ştiut absolut nimic, ba chiar nu e de acord cu unele dintre ele.

Parcă am mai văzut filmul în iarnă, cu alţi actori: OUG 13 şi Florin "Altăîntrebare" Iordache.

După ce şi oaspetele francez, Emmanuel Macron, a criticat propunerile, premierul Mihai Tudose spus şi el că, în realitate, Tudorel Toader a prezentat doar punctul său de vedere cu privire la proiectul privind modificarea legilor justiţiei: 

"Propunerile unui singur om nu pot fi niciodată un atac la nimic. Domnul Tudorel Toader a ieşit într-o conferinţă şi a prezentat ceea ce a reieşit din punctul de vedere al domniei sale din consultările cu cei implicaţi. De aici până la a vorbi despre legile justiţiei e o cale lungă, fiindcă acel pachet propus va trebui să primească nişte avize, de la CSM, de exemplu. Practic, a început de-abia acum dezbaterea publică efectiv, iar când aceste lucruri se vor încheia, vor veni cu ele în guvern. Acolo vom lua o decizie în funcţie de poziţia publică exprimată de către români, de (...) tipul de avize de la cei care trebuie să dea avizele. Până atunci mai e",

a declarat la Antena 3, prim-ministrul, potrivit Agerpres.

25 august. În cursul dimineţii, ministrul a ieşit cu mult-aşteptatele clarificări: a vrut să facă societăţii un bine, astfel că şi-a lansat propunerile în dezbatere publică, deşi putea să le insereze în proiectul de lege:

"Puteam foarte simplu ca propunerile de modificare pe care le-am formulat să le inserez în proiectul de lege, să le trimit la CSM, dumneavoastră, societatea nici să nu cunoască acest lucru, după care să aflați conținutul, să vă vedeți în fața unui fapt împlinit. Asta e tehnica, asta e regula. Așa ați văzut de fiecare dată. Ai proiectul de lege, avizare, modificări, îl pui pe circuit și îl trimiți la Guvern și Parlament. Eu am preferat în această situație, dată fiind importanța fundamentală a legilor justiție, o formulă care, chiar în detrimentul curgerii unui interval suplimentar de timp, să interpun o procedură suplimentară".

A respins însă ideea că ar face "experimente judiciare".

Factual explică de ce această declaraţie este falsă.

Dragnea nu mai vrea ca instituţiile să-şi dea cu părerea

Dacă joi era relaxat şi habar n-avea, vineri Liviu Dragnea a schimbat foaia. Liderul social-democrat şi-a exprimat speranţa că ministrul Toader nu va da înapoi în faţa valului de critici, subliniind că niciodată nu va fi de acord "să dăm înainte sau înapoi după dorințele unuia sau altuia care este vremelnic într-o funcție, speriat că pierde niște pârghii".

El s-a arătat iritat şi de criticile instituţiilor din sistemul de justiţie.

"Pe de altă parte, nici nu știu cât e de bine ca niște instituții care sunt implicate masiv în acest domeniu să-și dea cu părerea sau să se opună. Până la urmă legislația în România o face Parlamentul sau Guvernul", a afirmat preşedintele PSD.

Discuţii de cafenea

Într-o intervenţia la Realitata TV, fostul ministru Raluca Prună a susţinut că suntem în faza unor "discuţii de cafenea", în care ministrul "ne spune ca unor studenţi cam ce vor conţine proiectele şi ne cere să ne spunem părerea".

Prună a mai precizat că propunerile aruncate pe piaţă de ministru sunt complet diferite faţă de prevederile din pachetul - făcut împreună cu CSM - pe care ea l-a pus în dezbatere anul trecut. Fostul ministru a explicat în detaliu şi pe Facebook care sunt problemele cu propunerile făcute de Tudorel Toader.

Cum va evolua "telenovela", vom vedea săptămâna viitoare. După protestele anunţate duminică seara, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară şi din diaspora.