Europarlamentara ALDE Renate Weber vorbeşte într-un interviu acordat EurActiv despre provocările migraţiei la adresa Europei şi despre soluţiile pentru integrarea solicitanţilor de azil.

EurActiv: Migraţia continuă să fie un subiect important pe agenda europeană. S-au mai schimbat percepţiile?

Renate Weber: Nu e vorba neapărat de schimbarea percepţiilor. Recent a fost votată în Parlamentul European o rezoluţie care să permită de fapt intrarea în negocieri pentru un sistem de azil coerent şi comun în UE, aşa-numitul Dublin III, întrucât în acest moment noi avem, de fapt, în materie de refugiaţi, de solicitanţi de azil 28 de sisteme, câte state membre sunt, atâtea sisteme. Or lucrul acesta e foarte contraproductiv pentru că, dacă vrei să fii un actor la nivel internaţional, trebuie să ai o politică de azil şi de migraţie comună. În plus, e derutant pentru toată lumea. Pentru că azi, de exemplu, un solicitant îşi poate încerca norocul în mai multe ţări. În momentul în care există un sistem coerent, în mod categoric asta înseamnă şi o coordonare, astel că cineva face o cerere doar într-un loc şi în acel loc se acţionează în numele întregului sistem din UE.

Dar să ştiţi că nu e simplu pentru că în acelaşi timp asta merge mână în mână cu ideea aceea că atunci când unele ţări se confruntă cu un aflux mare trebuie să existe posibilitatea relocării în celelalte state. Doar că aici există clar opoziţie în unele state membre, există şi printre colegii eurodeputaţi. Până la urmă s-a votat să mergem mai departe şi să intrăm în negocieri cu Consiliul, pentru a putea avea ajunge la o politică comună. 

 

În ceea ce priveşte migraţia, anul trecut am mai făcut ceva progrese, adică s-a avansat în unele domenii pentru că, de fapt, când e vorba de migraţie haideţi să fim serioşi, fie se vorbeşte de o migraţie a celor care au nişte abilităţi de muncă la un nivel mediu sau jos, dar în locuri şi în domenii specifice, fie vorbim de cei care vin deja cu o capacitate de a lucra în domenii cu competitivitate mare.

 

Pe de altă parte, am mai avansat în sensul în care au fost tot felul de rapoarte, chiar nelegislative, care se refereau la integrarea migranţilor şi unde accentul a fost pus foarte mult tocmai pe această politică de instruire a celor care vin ca să fie asimilaţi cât mai repede pe piaţa muncii, să nu devină o povară pentru statele în care vin.

Acelaşi lucru e valabil şi la refugiaţi, cu politici un pic mai speciale pentru femei, care, de multe ori, au nevoie de nişte acţiuni un pic proactive pentru că foarte multe dintre cele care vin din zone de război, conflicte şi care au stat ani de zile în diferite tabere sunt victime în sensul cel mai propriu al cuvântului şi au nevoie inclusiv de asistenţă psihologică, sunt necesare eforturi mai mari pentru integrarea lor. 

EurActiv: În Europa au avut loc atentate care provoacă nemulţumirea unora faţă de cei care vin din Siria şi din alte zone. Doar că ei pleacă din zone de război, fug din calea morţii. Cum putem găsi o cale de mijloc?

Renate Weber: Nu avem cum să găsim, credeţi-mă. Trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna că cei care au comis atentatele din Europa - care, într-adevăr, s-au înmulţit - sunt crescuţi aici, nu sunt nici măcar la prima generaţie, chiar la a doua. Asta ne spune ceva despre eşecul unor politici de integrare. Şi e mai mult decât atât pentru că radicalizarea aceasta foarte rapidă e ceva greu de combătut. Se insistă foarte mult pe schimbul de informaţii dintre serviciile de intelligence, dar în realitate niciun stat nu vrea să schimbe astfel de informaţii. Nu ştiu de ce le păstrează pentru că, până la urmă, unii plătesc cu viaţa.

Pe de altă parte, trebuie să acceptăm că printre cei de acolo pot fi nu neapărat terorişti ca atare, ci mai degrabă purtătorii unei ideologii cu care să-i radicalizeze pe cei care sunt deja aici. O altă realitate înspăimântătoare e aceea că mulţi europeni pleacă în ţări unde se află tabere ISIS, sunt instruiţi acolo şi se întorc. Şi vorbim aici chiar de cetăţeni europeni, nu care provin din alte ţări din afara UE, oameni care poate au fost creştini sau fără niciun fel de religie şi care au trecut direct la un islam radical. Acesta e un fenomen îngrijorător.

 

Dar asta e, din păcate, planeta astăzi, gândiţi-vă la îngrozitorul măcel din Egipt de acum ceva timp. De fapt, numărul cel mai mare de victime al islamului radicalizat, care nici măcar nu mai e islam, e deja o ideologie în sine, sunt chiar musulmanii. Pentru că primii pe care ei vor să-i pună la punct sunt cei care spun că ar fi de aceeaşi religie cu ei, dar nu sunt curaţi, aşa cum ar vrea aceşti fanatici ai unei ideologii proprii. De fapt, e vorba de putere, putere, putere, nimic altceva.

EurActiv: Unii acuză faptul că războiul din Siria e întreţinut de cei din Vest.

Renate Weber: Dar aşa şi este. Există oare vreun război din care să nu câştige traficanţii de arme sau producătorii şi vânzătorii de arme? Când era războiul din fosta Iugoslavie, care părea că nu se mai termină, exista în Bosnia o clasă de oameni care circula cu ultimele modele de maşini, în condiţiile în care populaţia era secerată şi băgată în gropi comune. E foarte adevărat că Siria, unde conflictul e întreţinut de unii şi de alţii, în funcţie de interesele lor, e un stat distrus într-o măsură foarte mare. Oamenii pleacă de acolo din nişte situaţii cumplite.

Eu am participat la Bruxelles la un seminar unde au acceptat să vină să vorbească cinci refugiaţi. Şi vă spun că n-am mai văzut atâţia bărbaţi cărora să le curgă lacrimile în timp ce ascultau poveştile de viaţă ale celor care scăpaseră din infernul războiului. Dar să nu uităm că cei mai mulţi refugiaţi nu vin în Europa. Ei se refugiază în ţările din preajmă, în speranţa că la un moment dat se va întoarce acasă.

EurActiv: Cum evaluaţi Acordul UE-Turcia privind refugiaţii?

Renate Weber: Europenii i-au convins pe turci să nu Ie dea drumul şi de aici felul în care se comportă Recep Erdogan, care din când în când ne ameninţă. Dacă ridică un degeţel în sus ne mai trezim cu un val de câteva mii de refugiaţi.

EurActiv: Mizaţi pe o soluţie în viitorul apropiat?

Renate Weber: Nu, şi eu cred că lucrurile se vor complica şi mai mult în viitor nu numai din cauza războaielor, dar din cauza unor fenomene naturale, precum cutremure, uragane. Schimbările climaterice au dus la deşertificarea unor zone, în alte părţi e prea multă ploaie. Va creşte numărul celor care vor pleca din regiunile în care trăiesc. Va trebui să fim cumva pregătiţi.