Adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia a afirmat luni, referindu-se la modificările aduse legilor Justiției, că România a făcut progrese pentru a avea un sistem judiciar puternic și nu trebuie făcut un pas înapoi.

Apreciind că România a construit un sistem judiciar puternic și instituții anticorupție la care ”victimele comunismului nici nu ar fi putut să viseze", Wess Mitchell a lansat, în cadrul vizitei la București, un avertisment referitor la modificările la legile Justiției.

”Nu vreau să mă implic în dezbaterile interne și în politica internă, dar vreau să vă spun că toți aliații și America susțin instituțiile anticorupție. Sunteți un model. Dacă vă uitați, sunt puține țările care au sistemul judiciar pe care îl aveți voi și cred că asta ar trebui să inspire și să îi încurajeze pe români să dezvolte pe mai departe aceste instituții, care sunt foarte importante pentru democrația României. Ați făcut progrese și nu vrem să faceți un pas înapoi", a declarat Wess Mitchell, întrebat despre modificările aduse legilor justiției, informează Agerpres.

Oficialul american a precizat că SUA încurajează România să continuie lupta anticorupție, pentru că ”așa eliminați vulnerabilitățile pe care puteri ostile le-ar folosi pentru a va submina statul din interior”.

El a dat asigurări că românii nu sunt singuri în lupta împotriva corupției.

Wess Mitchell a făcut aceste declarații în cadrul unui discurs susținut la Facultatea de Drept din București.

Discursul său i-a lăsat indiferenți pe parlamentarii PSD-ALDE, care au votat rapid modificările la Codul de Procedură Penală, după care conducerea Camerei Deputaților a decis să extindă ședința de plen pentru a da votul final, după cel a Senatului de săptămâna trecută.