PNL București i-a transmis primarului general, Nicușor Dan, o listă cu zece urgențe pentru care edilul trebuie să livreze rezultate dacă mai vrea susținerea formațiunii.

PNL București îi cere, la peste doi ani de mandat, primarului general atingerea de către administrația condusă de către acesta a unor indicatori simpli, pe 10 teme prioritare, în termen de 6 luni de acum înainte.

"Este doar normal ca Partidul Național Liberal, unul dintre cele două partide care i-a susținut campania electorală și i-a susținut activitatea să îi evalueze performanța la jumătatea mandatului, în fața bucureștenilor", a transmis PNL București.

Astfel, dacă va dori în continuare sprijinul PNL, Nicușor Dan va îndeplini până la data de 31 iulie 2023 indicatorii de realizare prezentați mai jos, care "țin exclusiv de performanța administrativă, sunt realiști, se pot îndeplini și sunt ușor măsurabili, tocmai pentru ca evaluarea noastră să fie cât mai obiectivă".

"Toate aceste teme au fost asumate de către candidatul Nicușor Dan în campania din anul 2020. Din modul în care am conceput indicatorii de evaluare, nu cerem rezolvarea integrală a temelor enumerate, ci indicatorii de realizare, rezultate care ar fi putut fi atinse deja până în acest moment", a mai spus organizația.

Mai jos sunt solicitările, redate la modul general:

Investiții în termoficare, reducerea riscului de pierdere a fondurilor europene.

Demararea execuției lucrărilor la minimum două tronsoane de termoficare finanțate cu fonduri europene.

Demararea proiectării pentru cinci loturi de termoficare a căror execuție este finanțată de către Ministerul Dezvoltării.

Creșterea ritmului de execuție a marilor proiecte de investiții din Capitală.

Respectiv deschiderea până la 31 iulie a circulației la pasajul rutier de la Doamna Ghica, realizarea a 50% din lucrările la tronsonul 1 din Prelungirea Ghencea și o soluție asumată privind realizarea sau nu a străpungerii de la Podul Ciurel.

Mobilitatea: creșterea calității serviciilor publice de transport, adoptarea unei strategii unitare de parcări și deblocarea serviciului de taximetrie.

Prezentarea și dezbaterea strategiei de parcare a Bucureștiului, publicarea primei variante din master-planul pe biciclete, subscrierea capitalului social al STB pentru ca societatea să poată recondiționa flota de transport public, deblocarea autorizațiilor de taximetrie;

Digitalizarea și eficientizarea serviciilor publice;

Demararea reformei instituționale a PMB (o parte din companii fiind desființate, altele nu, iar reorganizarea și eficientizarea promisă în campanie nu este pusă în aplicare);

Creșterea transparenței instituționale. Dispozițiile de Primar nu sunt publicate pe site și doar un număr foarte mic de proiecte cu caracter normativ sunt puse în dezbatere publică;


Revitalizarea parcurilor și înlăturarea pericolelor din mediul urban.

Parcurile aflate în administrarea PMB, în special, Cișmigiu, Mihai I (Herăstrău), Carol I, Tineretului și Izvor se află într-o avansată stare de degradare.

În București, există pericol real de producere a accidentelor din cauza copacilor uscați. Primarul General emite avizele de defrișare a arborilor bolnavi, solicitate de către Primăriile de Sector, cu întârzieri foarte mari. Uneori trec luni sau chiar ani, dar sunt situații când nu le eliberează deloc;

Finalizarea lucrărilor de consolidare începute și demararea altora noi la clădirile cu risc seismic;


Asumarea prin acțiuni concrete a politicii de urbanism, cu accent pe zonele centrale.

Administrația Nicușor Dan abia a reușit să deblocheze contractul pentru realizarea PUG-ului. În tot acest timp, zonele centrale se află într-un proces avansat de degradare.

Reluarea lucrărilor la PUG și actualizarea bazei de date aferente PUG până la 31 iulie 2023;

Soluționarea cererilor aferente documentațiilor de urbanism depuse până la 31 decembrie 2022;

Demararea a cel puțin două PUZ de regenerare urbană: unul pentru Bd. Magheru, altul pentru Calea Victoriei, care acum se prezintă ca două zone destructurate;

Crearea unui sistem multianual de planificare de investiții care să integreze toți operatorii de rețele din București (Termoenergetica, STB, Apa Nova, Distrigaz, Enel, NetCity etc.).

Nu au un plan comun de investiții pe termen lung.

Acest lucru face ca, de exemplu, o stradă reabilitată recent, în câteva săptămâni sau luni să fie săpată iar.

Reacția lui Nicușor Dan:

Edilul a declarat joi că se va uita "cu mare responsabilitate” la temele pe care PNL i le-a transmis.

"Pe mine m-au votat în 2020 susținătorii PNL. Acești oameni sunt reprezentați de PNL în București, deci mă voi uita cu mare responsabilitate la obiectivele pe care dumnealor mi le-au transmis. (...) Vreau să vă spun că o să mă uit la ele cu mare seriozitate”, a spus Dan.