Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, spune că în Constituție nu se spune că președintele este obligat să revoce sau să numească, astfel că în nicio situație nu poate fi obligat să își îndeplinească într-un anumit fel obligațiile.

"Revocarea și numirea sunt două instituții diferite, două lucruri diferite. Constituția, în art. 85 alin. (2) dă răspuns la întrebarea care îi frământă acum pe cei de la PSD. Zice în Constituție că președintele numește sau revocă sau revocă sau numește, la propunerea prim-ministrului. Constituția nu spune că președintele este obligat să revoce sau să numească. Președintele în nicio situație nu poate fi obligat să își îndeplinească într-un anumit fel oligațiile prevăzute de Constituție. Dacă Constituția ar fi vrut ca el să nu poată refuza propunerea de revocare sau propunerea de numire, ar fi scris lucrul ăsta, pentru că cei care au scris Constituția asta au gândit. Revocarea este la propunerea premierului, președintele revocă, dar nu e obligat să o facă. De asemenea, la propunerea premierului, președintele numește, dar nu este obligat să o facă", a explicat Augustin Zegrean pentru EurActiv România.

Explicațiile fostului președinte CCR vin după ce deputatul Eugen Nicolicea a sugerat că PSD ar putea sesiza CCR pe un conflict juridic de natură constituțională, invocând faptul că Iohannis a acceptat revocarea din funcție a Olguței Vasilescu de la Muncă, dar a refuzat să o numească la Transporturi.