Vicepreședintele PSD, deputatul Gabriel Zetea, a declarat luni, la Parlament, că PNL insistă cu ședințele Coaliției pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, în timp ce PSD vrea propriul candidat la prezidențiale.

"Nu e un subiect pe care PSD să-l fi propus foarte des în ședințele Coaliției. Suntem mult mai interesați de guvernare, de soluții. (...) Dacă partenerii de la PNL înțeleg că nu putem să discutăm doar despre comasarea acum a alegerilor europarlamentare cu locale, ci vorbim de un calendar pentru întreg anul, PSD nu are absolut nimic împotrivă", a spus el, întrebat dacă se mai conturează ideea alegerilor comasate, după o lună de zile în care PSD-PNL nu au putut să cadă la o înțelegere.

Reamintim că PSD vrea un calendar pentru toate alegerile, în timp ce PNL vrea deocamdată doar să fie stabilită comasarea alegeriloe europarlamentare cu cele locale.

Întrebat dacă se poate o dublă comasare de alegeri fără liste comune PSD-PNL, Zetea a spus că este posibilă, adăugând că PSD este gata să intre în alegeri fără liste comune.

El a adăugat că PSD nu forțează pe nimeni să intre în Coaliție, dar dacă se dorește un proiect comun de țară cu PNL, "atunci discutăm și despre candidați comuni". Astfel, dacă se va discuta despre candidați comuni, social-democrații vor propriul candidat la alegerile prezidențiale, pentru că "de 20 de ani avem președinți de dreapta", a mai spus Zetea.

Chestionat despre cum vede electoratul PSD o posibilă candidatură comună cu PNL la toate alegerile, Gabriel Zetea a spus că a fost recent cu Marcel Ciolacu într-un bistrot din Maramureș unde au venit oameni care l-au recunoscut pe premier, s-au pozat cu el, dar "n-au întrebat care e soata politicienilor, o să faceți liste comune?

"Nu cred că asta îi interesează pe români", a continuat el, afirmând că cele două formațiuni au viziuni diferite în ceea ce privește rolul statului în economie.

Gabriel Zetea a transmis și că, dacă în această săptămână nu se ajunge la un acord, "probabil nu mai avem tehnic timpul necesar" pentru a aproba Hotărârii de Guvern, care apoi trebuie să ajungă în Parlament, iar AEP să facă un calendar. De asemenea, dacă opoziția va ataca HG la CCR, timpul în care judecătorii constituționali vor da o decizie este din nou problematic.

El a spus că, dacă unul dintre parteneri nu este mulțumit, Coaliția nu poate funcționat. Întrebat ce ar obține PNL dacă l-ar susține pe Marcel Ciolacu la prezidențiale, Zetea a spus că nu știe și a îndemnat presa să-i întrebe pe liberali, cei care "au insistat cu aceste ședințe de Coaliție în ultima perioadă".

În final, Zetea a spus că nu e obligatoriu să fie o Coaliție între PNL și PSD, pentru că fiecare partid poate merge pe liste separate. Însă dacă se face o Coaliție, PSD insistă să dea președitele.

De asemenea, vicepreședintele PSD a spus și că, dacă cele două partide nu se înțeleg pe un candidat comun la prezidențiale, nu exclude nicio altă înțelegere de liste comune pentru parlamentare și europarlamentare.

O nou discuție pe comasare va avea loc miercuri, după ce întâlnirea de duminică a fost anulată pentru că președintele PNL, Nicolae Ciucă, a plecat într-o vizită în Spania.