Viteza amețitoare cu care Florin Iordache conduce modificările Legilor Justiției nu s-a domolit, iar ritmul susținut a continuat și marți, când Comisia specială a terminat dezbaterile privind legea care reglementează funcționarea CSM.

UPDATE 11 Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a adoptat marți un raport de admitere a modificărilor la legea 317/2004 privind funcționarea CSM, cu 13 voturi „pentru” din partea parlamentarilor PSD, ALDE și UDMR. Plenul Camerei Deputaților va dezbate miercuri atât acest act normativ, cât și legea 304/2004 privind organizarea judiciară, al cărei raport a fost finalizat luni de către comisia specială.

„Bănuiesc că legea va trece mâine (miercuri - n.r.) prin Cameră și va merge la Senat”, a spus președintele comisiei speciale, social-democratul Florin Iordache, la finalul dezbaterilor.

În doar 11 zile, comisia specială a finalizat modificarea celor trei legi ale justiției. Legea privind statutul magistraților a fost deja adoptată de Camera Deputaților și transmisă Senatului, care este forul decizional ca și în cazul celorlalte două acte normative.

UPDATE 10 PNL și CSM propun un termen pentru intrarea în vigoare a legilor Justiției. PNL a propus 2022 pentru ca sistemul de Justiție să se poată organiza pe noile modificări. „Studiile de impact lipsesc cu desăvârșire, iar impactul este unul major”, a explicat Ioan Cupșa (PNL).

Deputatul USR Stelian Ion ridică problema finalizării dezbaterilor la ora 19, așa cum era stabilit. Mai sunt 10 minute. „Nu eu am făcut glumițe cu toată lumea, nu trebuie să stăm toți peste termen”, a spus Stelian Ion.

„Propun să prelungim lucrările până terminăm”, a răspuns Iordache.

UPDATE 9 Dezbaterile pe ultima dintre legile Justiției se apropie de final. Florin Iordache este foarte relaxat, își permite să facă glume cu toți colegii sau reprezentanții asociațiilor de magistrați. Nu se mai grăbește și dă cuvântul tuturor, fără restricții.

UPDATE 8 A fost eliminată proba scrisă și testul psihologic din concursul pentru a ocupa funcția de Inspector-șef. Acesta va fi numit de plenul CSM pe pază de proiect. Inspectorul șef își va crea propria echipă managerială.

UPDATE 7 A fost votat amendamentul prin care Inspecția Judiciară rămâne în cadrul CSM. Numărul inspectorilor judiciari nu va mai fi plafonat la 70, ci va fi cât este necesar pentru buna funcționare iar prin hotărâre de guvern se pot adăuga posturi. PNL reclamă că Inspecția Judiciară va fi la mâna politicului.

Până la urmă, Inspecția Judiciară va cere Guvernului noi posturi, dar cu avizul CSM.

UPDATE 6 Se renunță la amendamentul care acordă superimunitate magistraților și rămân în vigoare textele în vigoare: CSM va da aviz doar pentru reținere, arestare și percheziționarea magistraților, nu și pentru urmărirea penală.

UPDATE 5 Contre dure pe marginea spuselor reprezentantei guvernului. PNL a încercat să o mai facă o dată să spună că are mandat din partea guvernului pentru păstrarea legislației actuale privind Inspecția Judiciară. Florin Iordache (PSD) și Steluța Cătăniciu (ALDE) au vorbit peste ea și nu au lăsat-o să răspundă pentru a nu se mai auzi care este mandatul semnat de premierul Mihai Tudose.

Ceea ce a spus reprezentanta guvernului inițial s-a auzit însă foarte clar.

UPDATE 4 Florin Iordache încearcă să liniștească membrii comisiei și societatea civilă că Inspecția Judiciară va rămâne în cadrul CSM. Stelian Ion (USR) arată mai multe puncte nocive. Unul dintre acestea eliminarea probei scrise din concursul pentru inspectori.

Mai mult, inspectorul șef va repartiza „echilibrat” a cauzelor, și nu aleatoriu.

Lucrarea inspectorilor va ajunge la inspectorul șef care va putea să propună direct ministrului Justiției revocarea unui procuror de rang înalt. „Aceasta este nestemata din aceste modificare legislativă”, a spus Stelian Ion.

Ioan Cupșa (PNL) susține complet spusele lui Stelian Ion, dar Florin Iordache nu pare interesat.

Reprezentantele AMR și UNJR susțin repartizarea aleatorie.

Surprinzător, reprezentanta guvernului susține că Ministerul justiției susține să nu fie schimbată legislația actuală. Asta după ce Tudorel Toader a prezentat mai multe variante controversate de punere sub control politic a Inspecției Judiciare.

De altfel, această poziție nouă a fost taxată de Cătălin Predoiu, care spune că s-a ajuns la această discuție din cauza lui Tudorel Toader.

Predoiu a fost aprobat și de Marton Arpad, dar acesta susține că Parlamentul va decide.

Reprezentanta guvernului mai spune că mandatul ei este semnat de premierul Mihai Tudose și nu de către ministrul Justiției.

Eugen Nicolicea: „Proiectul venit de la Ministerul Justiției a venit de la CSM și de la ministra Prună și a mai făcut mici modificări, 95% era deja”.

Stelian Ion: „Domnule Nicolicea, dacă v-aș da, plastic, un pahar cu 95% apă și 5% otravă l-ați bea?”

UPDATE 3 La propunerea AMR, comisia a doptat un amendament care dă dreptul judecătorilor și procurorilor să își revoce reprezentanții în CSM fără motiv, fără drept la apărare, doar prin strângerea de semnături a majoritate plus 1 dintre cei care sunt reprezentați.

UPDATE 2 Ceartă în timpul ședinței între Steluța Cătăniciu (ALDE) și Florin Iordache din cauza unui amendament al ALDE respins. „Dacă nu mai aveți nevoie de ALDE în această comisie, spuneți-mi”, a spus Cătăniciu. „Vedeți-vă de treaba dumneavoastră”, i-a răspuns Iordache.

UPDATE 1 Comisia condusă de Iordache a acordat o superimunnitate judecătorilor și procurorilor.

Efectuarea urmăririi penale față de un judecător sau procuror pentru infracțiuni săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviințarea Secției pentru judecători sau procurori.

Legislația actuală prevede că CSM încuviințează, prin fiecare secție, reținerea, arestarea sau percheziționarea magistraților.

***** Știrea inițială

Ședința comisiei speciale a început la ora 9 și se discută încă despre atribuțiile plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Prezent marți în Parlament la ședința comisiilor juridice, Lazăr a vorbit despre legile Justiției.

„Este o situație sensibilă, pe care noi o analizăm pentru a vedea care sunt instrumentele juridice prin care vom acționa mai departe în zilele care urmează. Noi facem chiar acum o analiză și în zilele imediat următoare o să vedeți un comunicat de presă ce am făcut noi. (...) Eu am precizat de multe ori, dacă cineva dorește să modifice Legile Justiției nu trebuie să o facă nici la o comisie specială și nici într-o procedură de urgență, fiindcă noi avem nevoie de legi în care să aibă încredere toți românii. Avem nevoie de o Justiție care să fie bine conturată, o Justiție europeană și nu una în care să nu aibă încredere. Este o analiză în curs și vom prezenta instrumentele juridice prin care se pot verifica aceste texte de lege”, a spus procurorul general.

Augustin Lazăr a spuscă sesizarea Curții Constituționale este una dintre variantele luate în calcul. „Este una dintre ideile noastre”.