Comisiile de specialitate ale Parlamentului continuă miercuri audierea miniștrilor propuși în Guvernul Orban. Ministrul desemnat la Dezvoltare și Violeta Alexandru de la Muncă au primit aviz negativ. În prima zi, un alt ministru a fost respins.

UPDATE

”Extrem de mulțumit” de prestația candidaților, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că nu-i va înlocui pe miniștrii care au primit aviz negativ în comisii.

”S-au prezentat la înălțime. Trebuie să readuc aminte că nu a mai existat demult un asemenea proces de audiere a candidaților pentru funcția de ministru, audieri care să dureze trei ore, audieri pe parcursul cărora să se pună zeci de întrebări ... Am încredere în fiecare ministru că are deplină capacitate de a conduce ministerul pentru care l-am propus în cele mai bune condiții, că are capacitatea fiecare să îndeplinească obiectivele din programul de guvernare și să pună în practică toți miniștri, alături de mine, soluțiile din programul de guvernare”, a declarat Orban, după încheierea audierilor.

+++

Parlamentarii din comisiile reunite de specialitate au avizat favorabil nominalizarea lui Lucian Bode pentru funcția de ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Și Cătălin Predoiu, propus la Justiție, a primit aviz pozitiv.

***

Ministrul desemnat al Muncii, Violeta Alexandru, a primit aviz negativ, cu 22 voturi "pentru", 29 "împotrivă" și o abținere. E al treilea ministru propus care primește un aviz nefavorabil în urma audierilor din comisii.


Cătălin Predoiu, propus la Justiție, spune că politicienii nu trebuie să mai atace sistemul judiciar și să nu mai împiedice actul de justiție.

 

  • trebuie să renunțăm la practica excesivă a OUG, toatele guvernele au recurs la ele.
  • DNA rămâne o instituție cheie, există o stare de descurajare printre procurori, trebuie să renunțe la această stare.
  • Secția specială ridică anumite probleme

 



Ludovic Orban a susținut că a fost un vot politic, iar el nu acceptă evaluarea făcută de PSD.

Ion Ștefan, propus la Dezvoltare, a primit aviz negativ în urma unei prestații slabe. La multe întrebări au răspuns Ludovic Orban și Florin Roman, Olguța Vasilescu comentând: "Lăsați-l și pe el să spună două vorbe. Chiar așa pe față?" 

Primarul PSD din Focșani, Cristi Misăilă, susține l-a acuzat pe Ion Ștefan că ar figura în evidențele municipalității cu o casă veche de 76 de metri pătrați, care a fost demolată, în condițiile în care locuința acestuia are peste 900 de metri pătrați, așa cum scrie și în declarația de avere. Deputatul propus ministru la Dezvoltare s-ar fi sustras astfel de la plata taxelor și impozitelor aferente locuinței nou construite, în total peste 51.000 de lei. Ștefan spune că nu a știut și că va plăti taxele dacă îi vor fi aduse la cunoștință.

Bogdan Aurescu, propunerea pentru Externe:

 

  • e important să fie reduse detașările în cadrul MAE, să fie depolitizată instituția.
  • Ministerul de Externe are nevoie de un nou sediu.
  • e nevoie de intensificarea colaborării cu mediul academic, cu think-tank-urile.

 Fostul ministru de externe a primit aviz favorabil.

***

În perioada 2004-2009 a fost Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție, coordonând activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, proces câștigat.În perioada 2010-2011 a fost negociator-șef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă și al Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA.

Aurescu a mai fost ministru al Afacerilor Externe între 24 noiembrie 2014 și 17 noiembrie 2015 în Guvernul Ponta.Din iunie 2012 până pe 24 noiembrie 2014 a fost secretar de stat pentru afaceri strategice. Are gradul diplomatic de ambasador, iar în prezent este consilier prezidențial pentru politică externă.


Virgil Popescu, propus la Economie (51 de ani) a absolvit în 1991 Facultatea de automatica a Institutului Politehnic Bucuresti, fiind de profesie inginer. În 2000 a devenit doctor în management la Facultatea de Științe Economice a Universității din Craiova. În 2009 a obținut o diplomă de master în analiza, diagnostica și evaluarea afacerilor, la aceeași facultate. A absolvit Colegiul Național de Apărare din București în 2008. A fost asistent universitar la Craiova și apoi director în cadrul Petrom (1997-2001).

În perioada 2007-2008 a fost secretar de stat la Departamentul pentru Dialog social al Guvernului, iar în 2013 a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP). Între 2013-2014 a deținut funcția de secretar de stat in Ministerul Economiei.

În prezent e deputat, din februarie 2018 fiind vicelider al Grupului PNL.

Popescu a primit aviz pozitiv.

Ministrul desemnat pentru Educație a fost avizat favorabil cu 17 voturi "pentru" și 6 abțineri.

Cristina Monica Anisie, propusă ministru al Educației:   

  • nu am renunțat și nu voi renunța niciodată să fiu profesor.
  • învățământul universitar nu e suficient de aliniat la piața muncii, cei mai buni copii aleg să studieze în universitățile de afară.
  • trebuie să eliminăm cultura plagiatului
  • îmi propun să fac tot posibilul ca în cercetare lucrurile să se întâmple în mod temeinic, predictibil și transparent.
  • trebuie redus numărul mare de hârtii cu care e împovărat cadrul didactic, imediat voi face o consultare pentru debirocratizare.
  • inspectorii se apleacă spre verificarea documentelor, nu asupra calității actului educațional.
  • "În ceea ce privește măsura trimiterii trimiterii obligatoriu a copiilor în învățământul profesional a copiilor care nu obțin media de admitere 5, sunt împotriva acestei măsuri și voi reveni la legislatia anterioară. Nu cred că există în Ministerul Educației vreun studiu la momentul acesta care să conducă la astfel de măsuri".

***

Monica Anisie a absolvit Universitatea din București și deține două diplome de master: în management educațional și integrare europeană. Este profesor de limba română la Colegiul Național "Tudor Vianu" din București. A fost inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Bucuresti (2009-2011), secretar general adjunct la Ministerul Educației (2011-2012), consilier în cadrul Administrației Prezidențiale (2012-2014), director general în cadrul Ministerului Educației (2014-2016), secretar de stat (2016 - 2017).

E președinte al PNL Sector 2.

Ionuț Stroe a primit aviz favorabil cu 18 voturi "pentru", cinci "împotrivă" și opt abțineri. 

Ionuț Stroe (40 de ani) a absolvit în 2003 Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică, Secția Calculatoare - Lb. Engleza, din cadru Universității din Craiova. Are un masterat în finanțe și administrarea afacerilor. A lucrat în domeniul IT, iar între 2004-2005 a fost angajat la Societatea Națională Radiocomunicații S.A.

 Între anii 2009 și 2013 a studiat Dreptul la Universitatea din Craiova. Are și o a doua diplomă de master în domeniul Drepturile Omului, la Facultatea de Sociologie a Universității din Craiova.

Este deputat din 2008 și din 2009 face parte din delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

****

În prima zi, miniștrii propuși au primit aviz favorabil, cu excepția propunerii de la Finanțe, Florin Cîțu, care a primit aviz negativ, după o audiere marcată de ieșirile deloc elegante ale ministrului demis Eugen Teodorovici.


 Audierile de astăzi încep cu Ionuț Stroe, propus la Tineret și Sport, urmat, de la 10:00, de Monica Anisie - Ministerul Educației și Cercetării.

De la 11:00 va fi în fața comisiilor de specialitate Virgil-Daniel Popescu, propus la conducerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

De la ora 13:00 va fi audiat consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, propus la Externe, iar la 14:00 Violeta Alexandru - Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

De la 15:00, vor răspunde întrebărilor Cătălin Predoiu - propunerea pentru Ministerul de Justiție și Lucian Bode - Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.