Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta miercuri, pentru stabilirea „direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai”, cu reprezentanţii PMP, ALDE, Pro Europa, PSD și cei ai minorităților naționale.

UPDATE:

15:45 După discuția cu șeful statului, Viorica Dăncilă a reiterat faptul că nu dorește referendum privind modificarea Constituției în același timp cu alegerile prezidențiale, deoarece se încalcă recomandările Comisiei de la Veneția.

Premierul a propus un grup de lucru, condus de liderul Camerei Deputaților, care să se ocupe de acest lucru.

15:03 Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va face o declarație de presă la ora 16:00.

12:22 Tăriceanu i-a comunicat președintelui că ALDE nu a fost împotriva temelor referendumului, ci împotriva ”șmecheriei” de a organiza simultan referendumului cu alegerile europarlamentare.

Liderul ALDE i-a transmis lui Iohannis că partidul său e de acord cu interzicerea amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie - prima întrebare la referendum, la fel și în privinţa celei de a doua întrebări, dar cu ”rezerve foarte serioase în privinţa extinderii dreptului de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele emise de Guvern”: ”Ceea ce ar rezulta ar fi un guvern extrem de slăbit, care nu ar mai putea să exercite funcţia de legislativ delegat de către Parlament şi, evident, şi mai grav, transformăm şi mai mult Curtea Constituţională într-un arbitru politic”. 

Înainte de referendum, Călin Popescu Tăriceanu spunea că trebuie modificată Constituția în așa fel încât "un președinte al Republicii, care noaptea visează niște întrebări fără subiect și predicat pentru un referendum inutil să nu mai poată să pună în practică, pe banii și munca românilor, orice fantezie!".

El i-a asigurat pe românii care au votat ”NU” la referendum și pe cei care nu au votat că problemele din Justiție rămân și ele nu vor fi uitate de ALDE.


11:47 "Punctul nostru de vedere este foarte clar: PMP cere ca rezultatul referendumului să fie transpus cât mai rapid în lege şi vom susţine acest demers în Parlament. Considerăm că, atunci când se vor produce modificările Constituţiei, să se ţină cont şi de referendumul din 2009. Credem că această instituţie - referendumul - nu trebuie neglijată şi trebuie respectată voinţa cetăţenilor. Avem nevoie de un Parlament de 300 de membri", a declarat, după consultări, președintele PMP, Eugen Tomac. 

El a mai cerut ca Diaspora să poată vota pe parcursul a două zile

11: 43 Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, şi secretarul general al partidului Daniel Chiţoiu au ajuns miercuri la Palatul Victoria pentru discuţii cu premierul Viorica Dăncilă şi cu alţi lideri ai PSD. Printre social-democraţii prezenţi la această întâlnire se află preşedintele executiv interimar Paul Stănescu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

Întrevederea are loc înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD în care urmează să se discute mandatul cu care delegaţia social-democrată va merge la consultările cu Iohannis de miercuri, de la Palatul Cotroceni. Și delegația ALDE va discuta astăzi cu Klaus Iohannis. 

++++++ 

Consultările vor începe la ora 11:00 cu delegaţia PMP, condusă de preşedintele partidului, Eugen Tomac.

De la ora 12:00 este programată delegaţia ALDE, care va fi condusă de preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu. Din delegaţie vor face parte şi secretarul general, Daniel Chiţoiu, vicepreşedintele Graţiela Gavrilescu, deputatul Varujan Vosganian şi senatorul Ionuţ Sibinescu.

Pro România va merge la consultările iniţiate de preşedintele Klaus Iohannis cu o delegaţie formată din cinci parlamentari - Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Gabriela Podaşcă, Mihaela Huncă şi Emilia Meiroşu - de la ora 13:00.

De la ora 14,00, Iohannis primește reprezentanții grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, iar de la 15,00 - delegaţia PSD. Consultările cu PSD erau programate iniţial marţi, însă, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, acestea au fost reprogramate miercuri.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu reprezentanţii PNL, USR şi ai UDMR.