Comisia condusă de Florin Iordache continuă să schimbe la foc automat legile Justiției. Încă se discută modificările la Legea 304 privind Organizarea Judiciară, acolo unde unul dintre punctele fierbinți este trecerea Inspecției Judiciare la MJ.


UPDATE 3 Lucrările Comisiei s-au terminat la ora 13 pentru că urmează ședința solemnă a Parlamentului și vor fi reluate marți, la ora 9.

UPDATE 2 Cătălin Predoiu a cerut ca UNJR să nu mai aibă acces pentru modificări la computerul comisiei, acolo unde trebuie să lucreze doar staful tehnic.

UPDATE 1 Reprezentanta UNJR i-a cerut lui Cătălin Predoiu să nu mai vorbească despre această organizație. În replică, Stelian Ion (USR) i-a cerut din nou să spună public câți membri are UNJR pentru a afla care este reprezentativitatea în mediul judiciar. În apărarea UNJR, care refuză în continuare să spună câți membri are, a sărit Florin Iordache.

Conform unor surse judiciare, UNJR ar avea mai puțin de 5 membri activi, iar sustemul judiciar numără peste 7.000 de magistrați.

***** Știrea inițială

Iordache propune luni ca Inspecția Judiciară să fie „independentă”. „Ca să terminăm cu dezinformarea, IJ va fi independentă, dar procedurile de numire și revocare a șefilor IJ vor rămâne la CSM”, a spus Iordache.

Judecătoarea Andreea Uzlău de la Consiliul Superior al Magistraturii spune, încă că mai sunt și alte schimbări la funcționarea IJ față de cele anunțate de Iordache.

Cătălin Predoiu (PNL) îi aduce aminte lui Iordache că 4.000 de judecători și procurori („cu excepția celor două doamne de la UNJR”) au cerfut ca această lege să nu fie modificată, la fel ca și Uniunea Europeană, care a cerut consultarea Comisiei de la Veneția. „Nu există niciun motiv să intrați cu bocancii în aceste legi”.

Lucrurile astea nu se fac în weekend, trebuiesc discutate foarte bine. Ultima propunere referitoare la Inspecția Judiciară a fost trimisă vineri seară. Este evident că nu s-a făcut o consultate. Este inadmisibil să se modifice de pe o zi pe alta,în weekend o asemenea propunere importantă” a spus și Stelian Ion (USR).