Senatorii și deputații s-au reunit luni, de la ora 15:00, într-o ședință solemnă consacrată Zilei Naționale a României, care a avut loc sâmbătă, pe 1 decembrie.

UPDATE

Marcel Ciolacu a transmis un discurs, dar el a fost susținut de viceprim-ministrul Marian Neacșu. Textul alocuțiunii - AICI.

+++

Patriarhul Daniel este și el absent de la ședința solemnă. Dintre foștii președinți ai României este în plen doar Emil Constantinescu, alături de Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, și Alteța Sa Regală, Principele Radu.

Dintre miniștrii actualului Guvern, la tribuna oficială sunt cel de la Transporturi, Dezvoltare, Agricultură, Educație, Cultură, Sănătate și Familie.

+++

A devenit o tradiție ca aleșii să marcheze zile sau sărbători importante cu întârziere sau prea devreme, motivul fiind ori că acestea au loc în weekend, ori pentru că Parlamentul nu lucrează în anumite zile ale săptămânii.

Ședința programată luni, la trei zile de la Ziua Națională, se va desfășura fără președintele Klaus Iohannis, plecat în Dubai la Summitul COP28 pentru Climă, dar și a premierului Marcel Ciolacu, aflat timp de o săptămână în vizită în Statele Unite ale Americii.

Tot în marja Zilei Naționale a României, bustul turnat în bronz al lui Iuliu Maniu a fost amplasat luni în fața sălii de plen a Camerei Deputaților.

Biroul de presă al forului a transmis că evenimentul are "caracter festiv" și "se desfășoară cu ocazia Zilei Naționale a României, când se serbează 105 ani de la Marea Unire, și pune în valoare, totodată, adoptarea, de Parlamentul României, a Legii nr. 195/2023, prin care se instituie anul 2023 ca <Anul Iuliu Maniu>".

Președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, nu participă la dezvelirea bustului, însă l-a trimis în locul lui pe vicepreședintele Camerei, Daniel Suciu.

În fața plenului mai sunt amplasate busturi ale unor mari oameni politici și de stat, precum Gh. I. Brătianu, Alexandru Vaida Voevod, Mihail Kogălniceanu, Regele Carol I, Ion. I. C. Brătianu, Nicolae Golescu sau Take Ionescu. 

+++

De reamintit că, în ultimii ani, președintele Klaus Iohannis a lipsit de la numeroase evenimente importante din Parlament, cu toate că se afla la București. De exemplu, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției actuale, în 6 decembrie 2021, Iohannis a fost invitat la ședință, dar a lipsit. Evenimentul nici nu a figurat atunci pe agenda lui, iar Administrația Prezidențială nu a comunicat motivul absenței șefului statului.

Nici premierii ultimilor ani n-au făcut excepții din a absenta de la momente importante.